BiH

Izetbegović od Incka traži original Dejtonskog sporazuma

Izetbegović od Incka traži original Dejtonskog sporazuma
Foto: N.N. | Izetbegović od Incka traži original Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštne BiH Bakir Izetbegović zatražio je od Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, da Domu naroda dostavi originalan tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, te "zvanične i ovjerene prevode na bosanski, srpski i hrvatski jezik".

"BiH već duže od 25 godina funkcionira na bazi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa, od kojih je Ankes IV Ustav BiH. Originalni primjerak Sporazuma na engleskom jeziku, kao ni prevodi na bosanski, srpski i hrvatski jezik, nikada nisu službeno uručeni Parlamentarnoj skupštini BiH. Neslužbeni prevodi Sporazuma vrlo često se koriste za različita i pogrešna tumačenja njegovih pojedinih odredbi, što izaziva bespotrebne nesporazume među političkim akterima i u javnosti BiH", stoji u Izetbegovićevom dopisu.

Dodaje da stoga očekuje da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dostavi originalni tekst Sporazuma na engleskom jeziku, kao i prevode na "bosanski, srpski i hrvatski jezik".

(Faktor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije