BiH

Izetbegović odgovorio Milanoviću: Nisam pisao saopštenje, ali potpisujem svaku riječ

Izetbegović odgovorio Milanoviću: Nisam pisao saopštenje, ali potpisujem svaku riječ
Foto: Arhiva | Izetbegović odgovorio Milanoviću: Nisam pisao saopštenju, ali potpisujem svaku riječ

SARAJEVO - Lider SDA Bakir Izetbegović negirao je da je pisao saopštenje u kojem su "Majke Srebrenice" hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića nazvale fašistom, ali bi, kaže, svaku riječ njihovu potpisao.

Izetbegović je u svojoj reakciji naveo da Milanović nastavlja iz dana u dan vrijeđati Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.

Dodao je da je Milanović, u novoj medijskoj eskapadi svoju zlobu i neprimjereni rječnik usmjerio je prema žrtvama genocida u Srebrenici, tvrdeći pri tome da im je "saopštenje pisao Bakir Izetbegović".

"Saopćenje Udruženja „Majke Srebrenice“ u kojem su reagovale na Milanovićevo negiranje genocida nisam pisao ja, niti bilo ko iz SDA, ali bih svaku riječ iz tog saopštenja - potpisao. Zoran Milanović je svojim javnim istupima i zdravom razumu neobjašnjivom ponašanju, već odavno prešao sve crvene linije. I to bi bio samo lični problem frustriranog medijskog nasilnika, da nije riječ o predsjedniku Republike Hrvatske, države članice Evropske unije i NATO-a", naveo je Izetbegović na Tviteru.

Dodaje da Milanović nastavlja iz dana u dan vrijeđati BiH i Bošnjake, te da u novoj medijskoj eskapadi svoju zlobu i neprimjereni rječnik usmjerio je prema žrtvama genocida u Srebrenici, tvrdeći pri tome da im je „saopćenje pisao Bakir Izetbegović“.

"Uvrede koje je Zoran Milanović uputio majkama iz Srebrenice, kao i potcjenjivanje i pokušaji dehumanizacije Bošnjaka, svrstavaju ga rame uz rame sa negatorima genocida i zagovornicima zločinačkih velikodržavnih projekata. Milanović svojim stavovima i uvredama koje svakodnevno izgovara neće promijeniti istinu utvrđenu presudama međunarodnih sudova o genocidu, etničkom čišćenju, koncentracionim logorima i udruženim zločinačkim poduhvatima", dodaje predsjednik SDA.

Ono što hoće postići, zaključuje Izetbegović jeste da će istorija pamtiti kako je predsjednik Republike Hrvatske negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i vrijeđao porodice žrtava.

"Želimo vjerovati da u politici i generalno društvu u Hrvatskoj i dalje ima dovoljno demokratskog kapaciteta i zdravog razuma, koji će se, ako ga već ne mogu zaustaviti, barem javno i jasno ograditi od Milanovićevih pogubnih stavova. I zbog nas u Bosni i Hercegovini, ali na prvom mjestu zbog sebe samih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije