BiH

Izetbegović pred sjednicu SDA: Čeka nas recesija ako se uskoro ne formira vlast

Izetbegović pred sjednicu SDA: Čeka nas recesija ako se uskoro ne formira vlast
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović pred sjednicu SDA: Mi ne postavljamo uslove

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, lider SDA, kazao je danas pred sjednicu Glavnog odbora ove stranke da su ključne teme sjednice prije godinu dana završeni izbori u BiH.

"Treba vidjeti gdje smo. Za sada se Vijeće ministara i entitetske vlade dosta dobro drže. Napredak BiH je između tri i pet posto BDP-a, ali nas čeka recesija ako se uskoro ne formiraju nove strukture vlasti. Razgovaraćemo o tome, pozvaćemo ponovo da se kompletira zakonodavna vlast i da krene sa radom na državnom nivou", isitče Izetbegović koji kaže nerad Parlamenta košta poreske obveznike svaki dan više od 60.000 KM.

Ističe da je ono što nije mjerljivo, a košta BiH i građane daleko više, to su zaustavljene investicije, nepreuzimanje kredita koje je BiH dobila.

"Veliku štetu trpimo. Ovo je protivzakonito, jer član Krivičnog zakona BiH tretira i ne činjenje, štetu koja se nanosi ne činjenjem. Pozivam poslanike da ne vežu te stvari, jer imenovanje Vijeća ministara ne treba vezati za rad tog zakonodavnog tijela", kazao je Izetbegović.

Najavio je sastanak SDA i HDZ-a BiH iduće sedmice, kazavši da SDA želi znati da li je HDZ za NATO put, da li je za aktivacju MAP-a.

"Da li je HDZ za to da se uslovljava ili neuslovljava formiranje vlasti. Nadamo se omekšanju po tom pitanju. Naravno, imamo i presudu koja se odnosi na Mostar i tu zaista kanimo intenzivirati razgovore i konačno doći do rješenja. Imamo dosta tema", kaže Izetbegović.

Upitan da prokomentariše izjavu Dragana Čovića, lidera HDZ-a  koji kaže da ANP ne smije biti uslov za formiranje Vijeća ministara i da bošnjačka strana "uvijek nešto uradi, da se ništa ne uradi", Izetbegović je rekao, da bošnjačka strana, ako misli na SDA, ovaj put nije napravila nikakv uslov.

"Jedini naš uslov je da se poštuje Ustav i vladavina zakona i da se sprovode ranije doneseni zakoni i strategije. To se ne može nazvati uslovljavanjem. HDZ ima svoj uslov, SNSD ima svoj. Čović daje kontroverzne izjave da želi relaksaciju i popravak odnosa, a onda da izjavu kao tu ili susret sa Lajčakom i tako dalje. Vidjećemo se iduće sedmice, pa ćemo razgovarati“, poručio je Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše izvještaj Vlade RS upućen Vijeću sigurnosti UN-a u kojem optužuju predstavnike SDA da narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, pominjući i deklaraciju SDA, Izetbegović je rekao da nije tužno, bilo bi pomalo i smiješno.

"Incko daje svoj izvještaj, onda RS pošalje neki svoj alternativni, ne znam šta kane postići s tim, sličan dojam imaju i neki ozbiljni ljudi u Vijeću sigurnosti", rekao je Izetbegović.

Komentarišući moguću posebnu sjednicu Predstavničkog doma BiH koju traže neki poslanici, među kojima su i oni iz SDS-a, Izetbegović je rekao da valja poštovati izbornu volju i s ovom većinom napraviti vlast.

Na pitanje kada očekuje sastanak sa liderima SNSD-a i HDZ-a, Izetbegović je rekao da se u ovom času može sve riješiti u Predsjedništvu, gdje i traju ti pregovori, što je, kako je rekao "javna tajna".

"Uz pomoć međunarodne zajednice savjentici tri člana Predsjedništva tragaju za rješenjem. Kad se tu nađe rješenje onda će se sastanak predsjednika stranaka svesti na distribuciju pozicija", rekao je Izetbegović.

Upitan da kaže ima li nade da se vlast formira do kraja godine, Izetbegović je odgovorio da ima nade, ali je pitanje "da li ima pameti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije