BiH

Izetbegović sa Bosićem i Ivanićem o rekonstrukciji Savjeta ministara

Izetbegović sa Bosićem i Ivanićem o rekonstrukciji Savjeta ministara
Izetbegović sa Bosićem i Ivanićem o rekonstrukciji Savjeta ministara

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je na sastanku s liderima SDS-a i PDP-a, Mladenom Bosićem i Mladenom Ivanićem, razgovarao o potencijalnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

"Razmatrali smo političku situaciju, potencijalne izmjene u koalicijama, pitanje bosanskog jezika, zakona koji se odnose na akcize, te ugovor Islamske zajednice sa BiH", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je ponovio da nikakav konačan dogovor nije postignut o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, dodavši da Savez za promjene ostaje partner SDA na nivou BiH.

Na pitanje šta su konkretno govorili o koaliciji, Izetbegović je rekao da ne može detaljisati, ali da je bilo govora i o tome.

"Ono što mogu potvrditi jeste da Savez za promjene ostaje na državnom nivou partner SDA, a o ostalim detaljima ne mogu, jer ipak je za to potrebniji malo intenzivniji razgovor", naglasio je Izetbegović.

Podsjećamo, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, lider SBB-a, u ponedjeljak su ponovo razgovarali o mogućoj koaliciji na nivou Federacije BiH. Radončić je nakon dva sastanka koja je već imao s Izetbegovićem novinarima rekao da će njegova stranka podržati reformske procese bez obzira na to da li će SBB ući u koaliciju ili ne.

Nakon toga, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji je od početka zagovornik koalicije sa SBB-om, izjavio je da će razgovori lidera SDA i SBB-a vjerovatno usloviti i neke korekcije u Vijeću ministara BiH.

"To će se vezivati sa dogovorima na nivou entiteta. Ovaj razgovor SBB, SDA i HDZ, ali primarno SDA i SBB, će usloviti vjerovatno i neke korekcije na nivou Vijeća ministara BiH. Mislim da se to neće odraziti na bilo koji način na funkcioniranje Vijeća ministara, ali, evo, prepustite još jedno sedam-osam dana da oko toga malo nježnije razgovaramo kako bismo izbjegli bilo kakav nesporazum, pa da na kraju svi budemo zadovoljni", rekao je Čović medijima nakon što su Izetbegović i Radončić održali sastanak.

On je dodao da očekuje da bi već u novembru mogla da bude formirana nova "snažna parlamentarna većina na svim nivoima vlasti".

Podsjetimo, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je u ponedjeljak poslije razgovora s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem da "stvari idu u dobrom pravcu da SBB uđe u vlast".

Milorad Dodik, predsjednik RS, komentarišući pomirenje Izetbegovića i Radončića, kazao je danas u izjavi za agenciju Srna da je zainteresovan za stabilnu vlast u FBiH s kojom predstavnici vlasti Republike Srpske mogu sjesti i dogovoriti pitanja koja su u zajedničkoj nadležnosti.

"Hoću da se interes Republike Srpske poštuje i samo na tome insistiram. Nisam čovjek koji želi da se svađa, razumijem da su politički procesi veoma teški i da im se mora dati neka šansa i vrijeme", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li će SNSD ući u vlast na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije