BiH

Izmjene Izbornog zakona: Na stolu više verzija koje se "peglaju"

Izmjene Izbornog zakona: Na stolu više verzija koje se "peglaju"
Izmjene Izbornog zakona: Na stolu više verzija koje se "peglaju"

SARAJEVO - Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je sačinio HDZ BiH odnosno HNS BiH, iduće sedmice trebalo bi da se nađu u parlamentarnoj proceduri, potvrdio je za "Nezavisne" Nikola Lovrinovića, predsjednik Kluba HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ističe da je podrška partnera važna i nezamjenjiva, te da je nebitna procedura po kojoj će zakon biti razmatran ako budu imali tu podršku.

"Krajnje je vrijeme da ova pitanja skinemo sa dnevnog reda", rekao je on. Dodao je da na stolu ima više verzija i da se još neke stvari "peglaju" u HNS-u, te da bi volio da ovi prijedlozi budu shvaćeni kao ponuda za dijalog putem kojeg se može doći do rješenja.

Halid Genjac, poslanik SDA, kazao je da će ova stranka podržati izmjene tog zakona ukoliko oni budu u skladu s propisima Ustava BiH i onoga što propisuje presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

"O tome onda možemo razgovarati", rekao je Genjac.

S druge strane, Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, je skeptičan. Smatra da su male šanse da se oko ovog zakona postigne dogovor u uzavreloj političkoj sceni na nivou BiH.

"U ovom momentu prognozirati sudbinu izmjena Izbornog zakona bilo bi ravno tvrditi da ste sigurni da će na lotu vaša kombinacija biti dobitna", rekao je Novaković. Dodaje da je činjenica da su neke odredbe prijedloga koji su se čuli u javnosti, pogotovo one koje se tiču izbora člana Predsjedništva BiH, revolucionarne kada je riječ o FBiH.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, rekao je da je, što se tiče RS, prijedlog HNS-a o kome su čuli iz medija prihvatljiv.

"Ovim prijedlogom bi se implementirale neke odluke Ustavnog suda BiH. Što se tiče izbora članova Predsjedništva, dobro je što ovaj prijedlog daje mogućnost da se dva člana Predsjedništva ne biraju u Sarajevu nego da se izaberu i oni koji su iz drugih područja. Potrebna je podrška iz Federacije od bošnjačkih stranaka. Nisam siguran da će je imati", rekao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije