BiH

Izmjene izbornog zakona BiH: Radna grupa se ne može dogovoriti ni kako će raditi

Izmjene izbornog zakona BiH: Radna grupa se ne može dogovoriti ni kako će raditi
Foto: Nedžad Uglješa | Izmjene izbornog zakona BiH: Radna grupa se ne može dogovoriti ni kako će raditi

SARAJEVO – Prva sjednica Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH održana je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, a odmah na početku nastao je problem oko usvajanja Poslovnika o radu.

Nakon duže rasprave dogvoreno je da se Poslovnik usvaja konsensuzom, a ukoliko nema konsensuza da glasaju po dva predstavnika iz svakog naroda ili po jedan predstavnik iz svakog kluba naroda u Domu naroda BiH.

Bilo je primjedbi i na ovaj zaključak, ali su ga većinom podržali uz konstataciju da  predstavnici iz klubova naroda obavezno moraju prisustvovati pri glasanju.

U toku je dogovor oko amandmana na predloženi Poslovnik nakon čega bi trebali pristupiti glasanju o Poslovniku.

U toku rasprave o Poslovniku članovi radne grupe dali su niz primjedbi.

Borjana Krišto (HDZ) kazala je da su na prošloj sjednici pravili pripremu i dogovorili se oko dijela metodologije koja bi trebala da se nađe u ovom Poslovniku.

"Pregledala sam poslovnik u pripremi za ovu sjednicu jer smo se dogovorili da nam radnu verziju dostavi Povjerenstvo, odnosno članovi Zakonodavno-pravnog sektora. Slušajući pažljivo kolege, sve su to bitna pitanja oko kojih se trebamo dogovoriti i takođe je neprihvatljivo da ne donesemo poslovnik koncensuzom. Kada je u pitanju članak pet koji govori o kvorumu, predlažem da komisija odlučuje kada je prisutno najmanje 10 članova, po jedan iz Predstavničkog i Vijeća ministara i najmanje po dva člana iz Doma naroda. Što se tiče članka 9  član grupe može podnijeti ostavku  predsjedavajućem, ali je logično da se ostavka podnosi onima koji su nas imenovali, a to su domovi", kazala je Krišto.

Snježana Novaković – Bursać (SNSD) kazala je da, što se tiče načina odlučivanja smatra da stav dva - da interresorna radna grupa ukoliko nema konsenzusa odluke donosi većinom, treba da uključuje po najmanje dva člana iz svakog naroda i najmanje tri člana koji dolaze iz Republike Srpske i šest iz Federacije.

Damir Arnaut (Naša stranka) kaže da ukoliko neko bude podnio ostavku ili bude odstranjen to da institucija treba da imenuje novog koji dolazi iz istog naroda to nema smisla, jer kad je Predstavnički dom u pitanju treba da ga zamijeni neko iz kluba poslanika.

 "Ne može biti riječi o konstitutivnom narodu kada je Predstavnički dom u pitanju", rekao je Arnaut.

Sredoje Nović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH kazao je da, kada je riječ o kvorumu, obzirom da je 14 imenovano, optimalno je da kvorum bude 10.

"Ovo je izuzetno važna komisija i vrlo je bitno da većina nas prisustvuje", kazao je Nović.

"Član 21 je najznačajniji član i suočićemo se s pitanjem kako to razriješiti i morate imati u vidu da se može dogoditi da Dom naroda bude bagatelisan i da ga nema u glasanju. To znači da iz Doma naroda mogu biti sva tri člana protiv i da Zakon bude u konačnici usvojen i predložen. Dom naroda je nešto što je zaštita  naroda i mislim da se mora predložiti formulacija u kojoj se predlaže da ukoliko nema konsenzuza da Interresorna radna grupa odluke donosi dvotrećinskom većinom koja mora odluku donositi sa najmnje po dva glasa iz svakog naroda i po najmanje jednim iz Doma naroda", kazao je Nović.

Predložio je da se svi prijedlozi dostave pismeno Sekreterijatu da bi to mogli u pauzi sistematizirati, pa da se izjašnjavju o članovima, a potom i o Poslovniku u cijelini.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava BiH, kazao je da su mu ove rasprave besmislene.

Branislav Borenović (PDP), rekao je da bi u sve ovo treblo uključiti Centralnu izbornu komisiju BiH koja je izabrana u Parlamentu i koja se bavi izbornim zakonodavstvom.

Alma Čolo, predsjedavajuća radne grupe  predložila je da se član 10 o nepristranosti briše, a nakon čega je dala je pauzu od pola sata kako bi  napismeno dobili ove dopune i izmjene Poslovnika o kojima će raspravljati i na koncu se izjasniti o Poslovniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije