BiH

Izvještaj Frontexa: Duplo više migranata na zapadnobalkanskoj ruti

Izvještaj Frontexa: Duplo više migranata na zapadnobalkanskoj ruti
Foto: Anadolija | Izvještaj Frontexa: Duplo više migranata na zapadnobalkanskoj ruti

BRISEL, BANJALUKA - Na zapadnobalkanskoj ruti je u prva četiri mjeseca 2021. godine zabilježeno 11.606 ilegalnih migrantskih prelazaka granice sa EU, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period lani, navode u Frontexu.

Prema njihovim podacima, razlog za ovaj povećani priliv migranata leži u otvaranju sjevernoafričkih migrantskih ruta, s obzirom na to da je, kako navode u Frontexu, na toj ruti zabilježen porast od 157 odsto, a na istočnomediteranskoj ruti pad od 58 odsto.

"U aprilu je u izvještaju procijenjeno da je bilo oko 3.100 zabilježenih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti, što je 33 puta više nego prošle godine, kada je broj zbog kovida bio rekordno nizak", naglasili su oni, uz napomenu da je na ovoj ruti najviše bilo Sirijaca i Avganistanaca. 

Što se tiče ukupno zabilježenih ilegalnih ulazaka migranata u EU, u Frontexu kažu da je ih je ove godine više za trećinu. Svi ovi trendovi se mogu pripisati povećanju kretanja usljed vakcinacije i manje opasnosti od kovida u odnosu na prošlogodišnji period.

Istovremeno, ulaskom ilegalnih migranata u EU bavio se i Evropski parlament, koji je primio izvještaj o stanju migratornih kretanja u prošloj godini, koji je pripremljen za njih. Prema tim podacima, prošle godine je zapadnobalkanskom migrantskom rutom prošlo 26.918 migranata, što je nešto više nego godinu dana ranije. Naglašeno je da je prošle godine zabilježno 125.110 migranata, odnosno ilegalnih prelazaka granice EU, a da se na zapadnobalkansku rutu od ovog broja odnosi 14 odsto. Na ovoj ruti od 2014. godine nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, odnosno nijedan migrant nije preminuo prelazeći granice.

Oko 22 odsto migranata koji su evidentirani u prva četiri mjeseca ove godine je sirijskog porijekla, dok ih je iz Maroka 17 odsto. Slijede Alžir, Tunis i ostale supsaharske zemlje sa po 14 odsto od ukupnog broja, a zatim dolaze državljani Avganistana sa deset odsto od ukupnog broja. Bangladeš slijedi sa pet odsto, Turska sa četiri odsto i Pakistan sa tri odsto.

Iako je na zapadnobalkanskoj ruti nešto povećan broj migranata koji su prešli preko njene teritorije u odnosu na 2018. godinu, ovi brojevi su neznatni u odnosu na stanje koje je zabilježeno u ovoj godini, koja nije obuhvaćena izvještajem.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, odbio je da odgovori na pitanje "Nezavisnih" o tome na koji način se BiH priprema na eventualno povećan broj migranata.

"Nema povećanog broja migranata u BiH, vi svašta pišete. Neću da komentarišem izvještaj Frontexa, koji govori o ukupnom broju na zapadnobalkanskoj ruti", rekao je Ujić i spustio slušalicu. "Nezavisne novine" su na taj način onemogućene da dobiju tačnu informaciju o situaciji sa migrantima na teritoriji BiH, zbog čega smo i kontaktirali direktora Službe za poslove sa strancima.

U Frontexu za "Nezavisne novine"  kažu da imaju podatke i za svaku od zemalja, ali da nemaju odobrenje da ih objavljuju, već da objavljuju samo zbirnu informaciju o ukupnom stanju na svakoj od ruta.

"Ako želite da dođete do podataka za specifičnu zemlju, obratite se nadležnim nacionalnim autoritetima", rekli su nam oni.

Prema podacima Frontexa, na zapadnobalkanskoj ruti ilegalni migranti uglavnom prolaze preko kaspijskog regiona, zatim ili kroz Tursku, južnom obalom Crnog mora, ili kroz Siriju, Irak i Jordan. Prema ovim podacima, vrlo mali broj migranata na našu teritoriju ulazi preko sjeverne Afrike, s obzirom na to da se najveći dio njih odlučuje da u Evropu ulazi preko Italije ili Španije. Što se tiče smrtnih slučajeva, najviše ih je zabilježeno na obalama Egipta i Libije, zatim na Kritu i u Tunisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije