BiH

Izvještaj OEBS-a o manjkavosti bh. pravosuđa: Dižu i potvrđuju optužnice bez dokaza

Izvještaj OEBS-a o manjkavosti bh. pravosuđa: Dižu i potvrđuju optužnice bez dokaza
Foto: Ilustracija | Izvještaj OEBS-a o manjkavosti bh. pravosuđa: Dižu i potvrđuju optužnice bez dokaza
Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Optužnice s nekvalitetnim i bez adekvatnih dokaza, neujednačenost izrečenih kazni, potvrđivanje optužnica koje treba da budu odbijene i vraćene na doradu i presude bez jasnog obrazloženja samo su neki od nedostataka kada je u pitanju sposobnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini da se obračuna s krivičnim djelima korupcije.

Ovo se navodi u izvještaju OEBS-a, koji se bavio procjenom potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije, a kroz praćenje rada na konkretnim krivičnim predmetima u vezi s korupcijom.

Iz izvještaja se može zaključiti da korupcija u BiH predstavlja značajnu prijetnju dugoročnoj stabilnosti zemlje i vladavini prava jer sprečava društveni, ekonomski i politički napredak, te da je "odgovor pravosuđa na korupciju u BiH daleko od zadovoljavajućeg".

"U pojedinim složenim i teškim predmetima sudije su izrekle kazne ispod zakonski propisanog minimuma bez odgovarajućeg obrazloženja", navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Kao primjer u vezi s kaznama manjim od zakonskih naveden je slučaj Tihomira Gligorića, bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koji je, i pored zakonskog minimuma od godinu dana, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Ono što zabrinjava jeste i to da su u predmetima visoke korupcije, u kojima su uglavnom osumnjičeni visokopozicionirani zvaničnici i gdje je šteta veća od 200.000 KM, u većini slučajeva donesene oslobađajuće presude, dok su u onim slučajevima niske ili administrativne korupcije uglavnom osuđujuće.

Takođe, iz izvještaja se može zaključiti i to da po pitanju kazni sudovi ne presuđuju isto pa, recimo, imamo slučaj da su dva zvaničnika "Bobar osiguranja" priznala krivicu i osuđena na šest mjeseci iako je šteta pričinjena oštećenima bila veća od osam miliona KM, dok su, sa druge strane, Mersad Šerifović i Suad Čamdžić osuđeni na po dvije godine zatvora i kaznu od po 18.000 KM zato što su bili posrednici i ministru poljoprivrede predavali mito od oko 800.000 KM.

"Upadljiva neujednačenost između kazni negativno utiče ne samo na odvraćajući efekat krivičnog prava, već i na princip jednakosti pred zakonom, a narušava se i povjerenje građana u vladavinu zakona", navedeno je u izvještaju.

U svojoj kolumni Branko Perić, sudija Suda BiH, na temu ovog izvještaja, između ostalog, napisao je da je predstavljanje tog izvještaja nedavno u Sarajevu bila "svojevrsna prezentacija stanja u pravosuđu i očigledan dokaz kako je sistemska korupcija ušla u pravosuđe i učinila ga potpuno nesposobnim da se bavi korupcijom".

"Nema tog glavnog tužioca koji će danas otvoriti istragu o korupciji u državnim institucijama, iako je svakome u ovoj zemlji jasno da ne postoji posao sa državom u koji nije uključena porodica, za koji se ne podrazumijeva reket, ili dioba plijena. Zbog toga ne treba da čudi što danas ozbiljnije istrage o korupciji vode novinari i što se Tužilaštvo BiH umjesto korupcijom bavi rezanim duvanom, a Specijalno tužilaštvo u Republici Srpskoj nema nijednog predmeta korupcije", napisao je, između ostalog, Perić u svojoj kolumni.

Bilo je i optužnica koje su padale i u kojima su ljudi oslobađani krivice iz razloga što tužioci nisu adekvatno kvalifikovali krivično djelo, a takav slučaj je i optužba protiv Obrena Petrovića, tadašnjeg gradonačelnika Doboja.

"Bez obzira na činjenicu što je tokom suđenja dokazano izvršenje inkriminisanih radnji, greška u pravnoj kvalifikaciji djela rezultirala je oslobađanjem optuženog Petrovića", navodi se u izvještaju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

tešanjski-seljak

joj kako me ove izbjeglice, ba, nerviraju, obratili se MZ da se na Biačku regiju bacaju iz aviona sredstva za ličnu higejenu, kao, majmuni kažu da him Biščanke tako smrde da to izaziva bol, ba..

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije