BiH

Izvještaj o radu RTRS-a u NS RS: "Promijeniti Zakon o javnom sistemu"

Izvještaj o radu RTRS-a u NS RS: "Promijeniti Zakon o javnom sistemu"
Foto: Screenshot | Izvještaj o radu RTRS-a u NS RS: Promijeniti Zakon o javnom sistemu"

BANJALUKA - Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović rekao je danas da je RTRS u prošloj godini ostvarila pokrivenost rashoda prihodima u veoma teškim uslovima u sistemu javnog emitovanja u Srpskoj i BiH.

"Nemoguće je sprovoditi Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu BiH još od kada ga je 2004. godine nametnuo visoki predstavnik u BiH", rekao je Milinović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući izvještaj o radu RTRS za 2017. godinu, sa planom rada za 2018. godinu, izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja i o radu za 2018. godinu, s planom rada za ovu godinu i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja.

On je naglasio da javni emiteri u BiH prihode prikupljaju na asimetričan način i da sistem javnog emitovanja u BiH ne postoji.

"Nikada RTRS nije dobio ono što mu pripada iz Federacije BiH (FBiH). Tako je i sa marketingom koji se raspoređuje na osnovu gledanosti kojim upravljaju preduzeća iz FBiH i njima je logično da naša televizija neće biti gledana i neće imati raspodjelu marketinškog prihoda, a riječ je o desetinama miliona KM koje se dijele u Sarajevu", dodao je Milinović.

On je naglasio da je potrebno promijenti Zakon o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i usvojiti zakon o RTRS.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je posredstvom granta za pomoć javnim medijima omogućila elementarnu likvidnost RTRS-a, ali i putem programa javnih investicija njen razvoj.

Milinović je naveo da je radio-frekvetni spektar pitanje od nacionalnog interesa za Republiku Srpsku jer ne postoji zakon o dodjeli ovog resura, a riječ je o legitimnim prihodima RTRS-a.

Kada je riječ o digitalizaciji, Milinović je naveo da, nažalost, do sada nije pokrenut postupak nabavke opreme, za šta je zaduženo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, iako je sve trebalo da bude završeno prije nekoliko godina.

On je napomenuo da RTRS nikada nije imao raznovrsniji program i produkciju i da je u ovoj godini u planu potpuni prelazak na HD rezoluciju.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Ranka Perić-Romić smatra da je potreno uspostaviti digitalni program jer bi to doprinijelo kvalitentijem signalu i povećalo gledanost.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić predložio je zaključke kojima se traži da Narodna skupština u roku od 90 dana formira komisiju za javne medije, koja je u roku od 180 dana dužna da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o RTRS-u jer je, kako je rekao, uređivačka politika ove kuće katastrofalna, iako je plaćaju građani Srpske.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo predložio je zaključak u kome se navodi da će Narodna skupština pristupiti osnivanju odbora za praćenje javnih medija, čiji je osnivač Srpska i da je rok za realizaciju 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije