BiH

Jašarević za šest mjeseci na slobodi?

Jašarević za šest mjeseci na slobodi?
Foto: Arhiva | Jašarević za šest mjeseci na slobodi?

SARAJEVO - Terorista Mevlid Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uslovni otpust, piše "Avaz".

Prema navodima "Avaza", Jašareviću ide u prilog dobro vladanje u zatvoru, a do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

"Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne sprečava da traži otpust. To je njegovo zakonsko pravo", ispričao je "Avazov" sagovornik, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru.

Jašarević, nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je odslužio skoro sedam godina.

Zakon mu garantuje da sa odsluženih sedam i po godina može da traži otpust. Samo mali prekršaj vraća ga zatvor.

"Avaz" navodi da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca, a više se ne druži ni sa pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

"Ima bradu, ali nije velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici", rekao je sagovornik "Avaza".

Jašarević je pravosnažno osuđen krajem 2012. godine zbog napada na američku Ambasadu 28. oktobra 2011.

On je tada ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade.

Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije