BiH

Jedina pomoć Srbima u FBiH iz RS i Srbije

Jedina pomoć Srbima u FBiH iz RS i Srbije
Foto: Srna | Jedina pomoć Srbima u FBiH iz RS i Srbije

DRVAR - Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je Srni da su u ovoj opštini, osim činjenice da srpska djeca u školama ne izučavaju maternji jezik, najveći problem poligon za uništavanje naoružanja i neasfaltiran putni pravac do Drvara čije bi asfaltiranje mnogo značilo za Srbe povratnike u ovim opštinama.

On je istakao da za sada nema naznaka da će taj projekat biti realizovan.

"Glamoču su potrebni brojni projekti kako bi naša opština funkcionisala kao jedna savremena lokalna zajednica", rekao je Radivojša.

On je istakao da su Srbi u Livanjskom kantonu građani drugog reda i da im iz Republike Srpske i Srbije jedino stiže pomoć.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić istakao je da je gorući problem u ovoj opštini loša zdravstvena zaštita.

"Jedan od najvećih problema je zdravstvena zaštita jer doktor u Grahovo dolazi samo tri puta sedmično, a, osim toga, problem je infrastruktura. Moram da pomenem da je i veliki problem nemogućnost zapošljavanja Srba povratnika u javne ustanove", rekao je Gligić Srni.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da se Srbi povratnici oslanjaju isključivo jedni na druge i na pomoć Republike Srpske i Srbije.

"Nažalost, pomoć sa federalnog i kantonalnog nivoa ne dobijamo, bar kada govorimo o ovoj godini", rekla je Runićeva Srni i dodala da se Srbi u Livanjskom kantonu nalaze u boljem položaju nego srpski povratnici u Posavski kanton.

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja Posavskog kantona Damir Ivetić rekao je da je pomoć vlasti mizerna ili je uopšte nema.

"Istakao bih da je Vlada Posavskog kantona izdvojila 180.000 KM za pomoć vjerskim institucijama i objektima, a Srpska pravoslavna crkva od tih sredstava nije dobila ništa", naveo je Ivetić.

On je podsjetio da je na području opštine Odžak u proteklom ratu bio i logor za Srbe u kome je bilo gotovo 1.200 Srba, o čemu se danas malo govori.

Od prijeratnih 24.000 Srba, danas tamo živi svega 1.500 povratnika, a među brojnim problemima je nekonstitutivnost.

U Drvaru je ove sedmice održan sastanak načelnika opština u Livanjskom kantonu u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo sa predstavnicima Srba Posavskog kantona, te dogovorena međusobna saradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije