BiH

Johanson: Očito poboljšanje uslova u Lipi

Johanson: Očito poboljšanje uslova u Lipi
Foto: NN | Johanson: Očito poboljšanje uslova u Lipi

SARAJEVO - Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH ambasadorom Johanom Satlerom, ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem, direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem te direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem da je očito poboljšanje uslova u migrantskom kampu Lipi kod Bihaća.

"Očito je poboljšanje uslova u Lipi što je ohrabrujuće, posebno nakon situacije u decembru prošle godine. Iz EU ćemo nastaviti pružati podršku i biti snažan partner BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama" istakla je Johanson.

Predstavnici BiH delegacije potvrdili su opredjeljenost države da nastavi jačanje sigurnosti i suzbijanje ilegalnih miracija, ali i stvaranje adekvatnih uslova za boravak migranata u prihvatnim centrima.

Tokom sastanka razgovarano je o potrebi jačanja saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, te uspostavljanju saradnje BiH sa sigurnosnim agencijama Evropske unije.

Komesarka Johanson prethodno je imala sastanke u Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH, a s obzirom da je fokus posjete bio na migracijama, juče je posjetila Bihać, te sa ministrom Cikotićem obišla privremeni prihvatni centar Lipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije