BiH

Jusić: Više od 7.000 vojnika imalo korist od saradnje sa Merilendom

Jusić: Više od 7.000 vojnika imalo korist od saradnje sa Merilendom
Foto: N.N. | Jusić: Više od 7.000 vojnika imalo korist od saradnje sa Merilendom

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Sead Jusić izjavio je danas u Sarajevu da je kroz programe saradnje, zajedničkom obukom i edukacijom, više od 7.000 pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane imalo koristi od saradnje sa Nacionalnom gardom Merilenda.

Tokom sastanka sa komandantom Nacionalne garde Merilenda generalom Lindom Sing, kojem je prisustvovao i načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović sa saradnicima, Jusić je istakao da podrška SAD nije izostala ni u prioritetnim projektima kao što je modernizacija, kojom se nastoji ostvariti ambicija da BiH ima male ali kredibilne, dobro opremljene i osposobljene oružane snage.

Mašović je rekao da su pripadnici Oružanih snaga kroz ovaj program saradnje stekli izuzetno vrijedna iskustva, unaprijedili vojničke sposobnosti, postali prepoznatljivi po svom uspjehu i profesionalizmu u procesu obuke, osposobljavanja i interakcije s pripadnicima Nacionalne garde Merilenda, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Američka savezna država Meriland 16 godina je partner BiH po partnerskom programu saradnje BiH i SAD, koji se realizuje s ciljem povećanja interoperabilnosti Oružanih snaga BiH sa Oružanim snagama SAD i pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i organima BiH.

Sing, koja je došla u oproštajnu posjetu, zahvalila je svojim domaćinima za uspješnoj saradnji u vremenu dok je ona bila na čelu ove garde, te najavila da će sa jednakim entuzijazmom saradnja biti nastavljena još dugi niz godina.

Predstavnici nacionalne garde Merilenda učestvovalo je na ceremoniji dodjele priznanja pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su se u martu u Merilendu takmičili na međunarodnom takmičenju za najspremnijeg vojnika "Best vorior"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije