BiH

Kako je fočanski političar zbog greške izbjegao zatvor?

Kako je fočanski političar zbog greške izbjegao zatvor?
Kako je fočanski političar zbog greške izbjegao zatvor?

SARAJEVO - Esad Radeljaš danas ne postoji na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Na nedavno održanim lokalnim izborima, bio je kandidat za načelnika Opštine Foča u Federaciji BiH ispred Stranke za bolje Goražde.

Osvojivši 576 glasova nije uspio da dođe na čelo jedne od najslabije naseljenih bh. opština.

Pobijedio ga je Zijad Kunovac, kandidat Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost s osvojenih 709 glasova. Tako je Esad Radeljaš koji se ustvari zove Esed, nestao s političke scene čiji je punopravni član bio posljednjih desetak godina, piše "N1".

Šta je u ovoj priči neobično? Na prvi pogled rekli biste "Ništa".

Ali Esad, odnosno Esed je kako piše "N1", osuđenik za prevare i krivotvorenja dokumenata.

Zanimljiva priča ispričana je i o imenu ovog čovjeka. Baš zbog tog detaljčića, tog jednog slova, Radeljaš nikad nije odležao ni dana zatvora premda je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana. Kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo,  Radeljaš je presudu dočekao na slobodi, a u zatvor nikada nije ni otišao.

S obzirom na to da je adresu stanovanja imao na području Sarajeva, odluka o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne pala je na tadašnjeg predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića. Ovaj sudija je uputio Radeljašu prvi poziv za dolazak u zatvor u oktobru 2005. godine, ali se osuđenik nije odazvao ni nakon drugog poziva.

Zbog toga je sudija tražio od policije da utvrde da li Radeljaš i dalje živi na adresi koju je prijavio Sudu. Dolaskom na adresu, utvrdili su propust – u pozivu za odlazak u zatvor je bilo navedeno ime Esad Radeljaš, a osuđenik kojeg su trebali da privedu se zove Esed. Kako ga zbog toga nisu mogli privesti, pokrenuta je procedura ispravke greške.

Kazna je na kraju, zastarjela, a uslijedio je angažman Radeljaša u Skupštini Kantona Sarajevo.

Potom je stigao i do ministarske fotelje. Vodio je Ministarstvo privrede, ali je smijenjen. Pokušao je i na proteklim izborima, ali kako rekosmo, ni tu se nije proslavio. Izgubio je. Dok o njegovim sljedećim političkim avanturama možemo samo nagađati, zaključuje "N1".

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije