BiH

Kamere na granici otkrivaju ukradena auta

Kamere na granici otkrivaju ukradena auta
Foto: Ilustracija | Kamere na granici otkrivaju ukradena auta
Dragan Sladojević

BANJALUKA, GRADIŠKA - Plan Granične policije (GP) BiH je da se na graničnim prelazima postave posebne kamere za provjeru registarskih tablica na vozilima i tako će se utvrđivati, primjera radi, da li je kontrolisani automobil predmet potrage.

Sanela Dujković, portparol GP BiH, potvrdila je za "Nezavisne" da im je u cilju unapređenje graničnih provjera osoba i prevoznih sredstava tokom prelaska državne granice.

"Granična policija BiH pokrenula je aktivnosti uvođenja sistema za automatsko očitavanje i provjere registarskih tablica vozila", naglasila je Dujkovićeva.

Po njenim riječima, uvođenjem tog sistema biće otvorena mogućnost automatskog ulaska u relevantne baze podataka o vozilima.

"Na osnovu provjere registarskih tablica moći ćemo utvrditi da li vozilo potražuje nadležni organ i treba li preduzeti neke mjere", pojašnjava Dujkovićeva.

Banjalučanin koji živi u Švajcarskoj smatra da je riječ o planu koji bi što prije trebalo realizovati.

"Ako će ta investicija skratiti provjere na granicama, onda je ona za svaku pohvalu. Kad god planiram da dođem na odmor u Banjaluku, sama pomisao o čekanju na granici u Gradišci mi stvara nervozu. Razumljivo je da putnici i dalje moraju biti kontrolisani preko pasoša, ali ako vozila budu kontrolisana preko kamera, to bi koliko-toliko trebalo smanjiti gužve", ocjenjuje ovaj Banjalučanin.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, takođe smatra da je ovakva zamisao graničara opravdana.

"To je izuzetno dobra stvar, ali je treba okrenuti u drugom pravcu. Mi znamo da postoje prevoznici koji rade neregistrovanim kamionima i njih treba da kontroliše saobraćajna policija na samom putu, a ne da ih kontrolišu na graničnom prelazu", naglašava Grbić. On je rekao da prevoznike na granicama zadržavaju bespotrebno i da to stvara gužve.

Prema riječima Dujkovićeve, Granična policija BiH već je dostavila Evropskoj komisiji u Sarajevu potrebnu dokumentaciju za realizaciju ovog projekta.

"Ove aktivnosti provode se zajedno s projektom uspostave video-nadzora (IPA 2015). Dinamika provedbe projekta zavisi od procedura i nadležnih tijela Evropske komisije", pojasnila je Dujkovićeva.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije