BiH

Kamp Lipa neuslovan, migranti u hladnim šatorima

Kamp Lipa neuslovan, migranti u hladnim šatorima
Foto: N.N. | Kamp Lipa neuslovan, migranti u hladnim šatorima

BIHAĆ - U prihvatnom kampu Lipa, koji je udaljen dvadesetak kilometara od Bihaća, ne postoje uslovi za boravak migranata tokom zimskog perioda i njih je potrebno izmjestiti na drugu lokaciju gdje postoje takvi uslovi.

Ovo je izjavio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, rekavši kako je krajnje vrijeme da se pritisak migrantske krize s ovoga kan-tona prebaci i u druge dijelove BiH.

"Pojavljuju se informacije da će doći do otvara-nja nekih drugih centara u zemlji gdje bi se smještali migranti i da bi tamo mogli biti prebačeni sadašnji korisnici Lipe. Ukoliko se aktivnosti budu odvijale u tom pravcu, to je dobra vijest za Unsko-sanski kanton i mislim da bi se tako moglo lakše upravljati migracijama u našoj zemlji", kazao je Kljajić.

On je precizirao kako se pomenute informacije odnose na moguće formiranje kampa za migrante na području Živinica. Trenutno u šatorima na lokalitetu Lipa boravi nešto više od hiljadu migranata, ali u vrlo teškim uslovima i na temperaturama koje se u ovim predjelima već sada spu-štaju ispod nule.

Sekretar Crvenog križa Bihaća Salem Midžić kaže kako u šatorima nema grijanja i da su migrantima, u zaštiti od zime, na raspolaganju samo ćebad i zimska odjeća. Prema njegovim riječima, volonteri ove humanitarne organizacije uspijevaju osigurati tri dnevna obroka za korisnike ovog kampa, čije se brojno stanje, opet, neprestano mijenja.

"Broj i struktura korisnika se neprestano mijenjaju, jer određeni broj migranata uspijeva preći preko granice s Hrvatskom, a opet novi migranti stižu u Unsko-sanski kanton", kaže Midžić.

Iako su politički zvaničnici Unsko-sanskog kan-tona od međunarodnih organizacija koje upravljaju kampom tražili da se radi na proširenju smještajnih kapaciteta, te da se osiguraju uslovi za zimski boravak, na tom planu ništa nije učinjeno. "Nažalost u proteklom periodu nije se ništa uradilo i sada smo opet u situaciji jedne neizvjesnosti šta će se događati u narednim mjesecima", kaže Midžić.

Prema sadašnjim procjenama, oko 2.000 migranata je bez riješenog pitanja smještaja i oni trenutno borave u napuštenim ili devastiranim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije