BiH

Kancelarija u Beogradu za spas imovine Srba u FBiH

Kancelarija u Beogradu za spas imovine Srba u FBiH
Foto: Srna | Kancelarija u Beogradu za spas imovine Srba u FBiH

BEOGRAD, BANJALUKA - Kancelarija za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH počela je s radom u Beogradu, s ciljem da se Srbima izbjeglim iz FBiH u Srbiju omogući institucionalna pomoć u ostvarivanju njihovih imovinskih i drugih prava.

Zvanično otvaranje kancelarije biće 25. januara, a svi oni koji su izbjegli iz FBiH, a tamo imaju imovinu, moći će da dobiju neophodne informacije o procesima koji se odvijaju pred zvaničnim institucijama u FBiH. 

Podsjećanja radi, Federacija BiH prije gotovo pet godina počela je s usklađivanjem katastra i zemljišnih knjiga o kojem Srbi koji su izbjegli, a koji su vlasnici 6.500 kilometara kvadratnih imovine u FBiH, nisu bili obaviješteni. Za razliku od FBiH, taj proces se odvijao i u Republici Srpskoj, međutim u Srpskoj je svaka stranka pismom pozivana da se odazove, što u FBiH nije bio slučaj jer su vlasnici imovine pozivani samo putem lokalnih sredstava informisanja i putem oglasnih tabli.

Prema procjenama, zbog nedostatka informacija do sada je više od 1.000 Srba porijeklom iz Federacije BiH trajno izgubilo svoju imovinu, a trenutno u Srbiji živi oko 250.000 Srba porijeklom iz FBiH. 

Inače, osim Kancelarije koja je otvorena u Beogradu, u Republici Srpskoj već rade kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći koje su formirane pri područnim jedinicima Nevesinje, Banjaluka, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Istočno Sarajevo i Zvornik. 

Dragan Stanković, v.d. pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove RUGIP-a, rekao je da su Republika Srpska i Srbija od 11. septembra do 11. novembra sprovodile kampanju obavještavanja stanovništva Srbije i dijaspore o potrebi zaštite imovinskih prava Srba u FBiH. 

"Javila su se 3.254 lica iz Srbije, ali i Australije, SAD, Njemačke, Austrije, Kanade, čak i dalekih istočnoazijskih zemalja, i utvrđeno je da najveći problem predstavlja što većina lica koja su se javila nisu sprovela ostavinske rasprave iza svojih predaka, odnosno nepokretnosti su u zemljišnim knjigama i katastrima i dalje upisane na lica koja su preminula", naveo je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije