BiH

Kanton Sarajevo: Zdravstveni radnici u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk

Kanton Sarajevo: Zdravstveni radnici u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Kanton Sarajevo: Zdravstveni radnici u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk

SARAJEVO - Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka, 14. juna, stupaju u štrajk, primaće samo hitne slučajeve i neće biti vakcinacija, odlučeno je nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade Kantona na kojima nije postignut dogovor, kao i nakon protesta.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić potvrdio je danas Srni da zdravstveni radnici stupaju u štrajk u punom kapacitetu, što je odluka Glavnog odbora Sindikata.

"Zdravstveni radnici stupaju u štrajk, a u ponedjeljak će zdravstvene ustanove raditi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH", istakao je on.

S obzirom da je u toku masovna vakcinacija u sarajevskoj "Zetri", Selimić je naveo da neće biti vakcinacije, samo revakcinacija.

"Članovi našeg Sindikata biće raspoređeni i u 'Zetri'. Takođe, čekaće i hitne slučajeve, s obzirom da vakcinacija nije hitna, što znači da se neće ni odvijati", rekao je on.

Radnici u zdravstvu juče su održali proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Oni su očekivali da će im se obratiti nadležni zvaničnici, ali to se nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije