BiH

Kantonalne skupštine kroje vlast na nivou FBiH

Kantonalne skupštine kroje vlast na nivou FBiH
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Kantonalne skupštine kroje vlast na nivou FBiH

SARAJEVO - Iako su HDZ i "osmorka", predvođena SDP-om, potpisali sporazum koji će biti temelj za formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH, SDA se ne predaje i tvrdi da će vlast u FBiH ipak biti u njihovim rukama, jer će u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH imati većinu.

Ono što je činjenica jeste da u ovom trenutku niko ne zna koliko će koji blok imati delegata u bošnjačkom klubu, jer će sreća odrediti najmanje dvojicu, s obzirom na to da će oni biti izabrani izvlačenjem iz šešira. Mnoge stvari biće jasnije već u petak, jer kantonalne skupštine do tada imaju rok da izaberu delegate za Dom naroda. Većina kantona taj posao trebalo bi da završi danas, za kada su zakazane sjednice pojedinih kantonalnih skupština, s tim da su delegati već izabrani ispred Tuzlanskog, Bosanskopodrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Centralna izborna komisija BiH juče je ovjerila dvije posljednje kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH i to liste iz Skupštine Srednjobosanskog kantona i Skupštine Unsko-sanskog kantona.

"Završili smo proces ovjere kandidatskih lista za svih deset kantonalnih skupština vezano za izbor za Dom naroda i donijeli smo odluku o dvije kantonalne skupštine", rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Na juče održanoj sjednici CIK je utvrdio i rezultate izbora za Dom naroda ispred Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a "osmorka" tu nije imala sreće, jer je žrijebom jedan mandat iz reda bošnjačkog naroda pripao SDA.

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da će sporazum HDZ-a i "osmorke" pasti, jer će SDA imati 12 ili 13 delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Mislim da ćemo doći do toga da ćemo imati 12 ruku, odnosno 13 u Domu naroda i da će se morati s nama praviti koalicija. Svi sve tvrde, vidjećemo. Pred nama su četvrtak i petak i vidjećemo kako će se to sve završiti. Evo, ja tvrdim da će se završiti ovako", rekao je Izetbegović.

Iako tvrdi da će biti u vlasti, Izetbegović je "strane diplomate" optužio da su imale veliku ulogu u tome da SDA ne bude dio vlasti te da se stalno ohrabruju "osmorke, jedanaestorke, trojke i da se ide od nas".

Inače, Dom naroda Parlamenta FBiH praktično je ključan za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH s obzirom na to da, recimo, onaj ko ima kontrolu u Klubu Bošnjaka može izabrati predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, koji je opet ključan za izbor novog sastava Vlade FBiH. Takođe, u Domu naroda mogu se blokirati svi zakoni i odluke koje donosi Predstavnički dom Parlamenta FBiH s tim da je posljednjim izmjenama koje je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pokušano da se to onemogući.

Nametnutim odlukama propisano je da svaki dom zakone treba da usvoji u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu, ali za kršenje te odredbe nisu propisane nikakve sankcije tako da će i dalje Dom naroda Parlamenta FBiH biti ključan u donošenju odluka i zakona.

Osim Doma naroda Parlamenta FBiH, u kojem se još ne zna ko će činiti većinu, posebno u Klubu Bošnjaka, slično je i u Republici Srpskoj, gdje se ne zna ko će imati četiri od ukupno pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. O tome će se odlučivati danas na prvoj posebnoj sjednici NS RS, na kojoj će, osim delegata za Dom naroda parlamenta BiH, biti izabrani i delegati za Vijeće naroda Republike Srpske.

Zanimljivo je da će danas, osim sjednice NS RS, biti održane i konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i nekoliko kantonalnih skupština.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije