BiH

Kantonalnoj vladi isključena voda

Kantonalnoj vladi isključena voda
Foto: N.N. | Kantonalnoj vladi isključena voda

GORAŽDE - Sadik Silajdžić, direktor Javnog komunalnog preduzeća 6. mart Goražde jutros je naredio isključenje s vodovodne mreže zgradu Kantonalne vlade, te ministarstva finansija i privrede. Razlog su dugovanja za komunalne usluge u iznosu oko 86.000 KM.

"Vlada BPK Goražde nam duguje 86.000 KM za svoje budžetske korisnike, mi smo njima blagovremeno prije mjesec dana pisali jedan dopis, ne opomene, molili ih da izvršavaju obaveze, upozoravali da ćemo doći u situaciji da moramo isključivati vodu, tako da smo morali jutros ova tri centra isključiti, zgradu vlade, ministarstvo privrede i ministarstvo finansija, a MUP-u smo poslali nalog i sačekaćemo ih tri dana. Bili smo prisliljeni na ove nepopularne mjere", kaže Sadik Silajdžić direktor JKP 6. mart Goražde.

Dodaje da je u međuvremenu uplaćen dio duga u iznosu od 11.200 KM, pa je upućen nalog da se voda priključi.

"Danas je uplaćeno 11.200 KM za tri subjekta koja smo isključili, ali smo poslali opomene i za MUP i škole. Nadam se da ponovo nećemo doći u ovu situaciju. Pokušat ćemo postići neki sporazum o načinu otplate dugovanja koja se moraju isplatiti, napravit ćemo odgodu plaćanja, ali moramo znati rokove za plaćanje", naglasio je Silajdžić.

Silajdžić dodaje kako i gradska preduzeća i ustanove imaju dugovanja te da su najslabije platiše komunalnih usluga upravo budžetski korisnici, zbog čega su prinuđeni posezati za nepopularnim mjerama isključenja sa vodovodne mreže.

"Imamo mi i gradskih ustanova i preduzeća koja ne plaćaju vodu, poput Centra za kulturu, Sportskog centra i drugih. Ukoliko se situacija ne promijeni, bit ćemo prinuđeni postupiti na isti način", upozorio je Silajdžić.

U Vladi BPK Goražde svjesni su da imaju dugovanja i ona, prema riječima premijerke Aide Obuće datiraju iz augusta 2018. godine.

"U fazi smo sravnjavanja računa za sve budžetske korisnike i uvijek postoji dobra volja da izvršimo svoje obaveze plaćanja računa. Iznenađeni smo što je bez prethodnog obavještenja isključena voda institucijama vlasti u BPK Goražde iz razloga što su komunalne djelatnosti od javnog interesa i obavljaju se kao javne službe. Pod javnim interesom kod komunalnih djelatnosti podrazumijeva se zadovoljavanje onih potreba urbanog društva koje se nezamjenjiv uslov života i rada građana, državnih organa privrednih i drugih subjekata na području kantona i nije se smjelo isključiti bez prethodnog obaviještenja, te se morao se poštivati javni interes i Zakon o komunalnim djelatnostima", izjavila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije