BiH

Kao dječak preživio Jasenovac, monstruoznost ustaša ne smije da se zaboravi

Kao dječak preživio Jasenovac, monstruoznost ustaša ne smije da se zaboravi
Foto: Srna | Kao dječak preživio Jasenovac, monstruoznost ustaša ne smije da se zaboravi

DONJA GRADINA - Monstruozni zločini ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ne smiju biti zaboravljeni, rekao je danas Slavko Milanović iz Knešpolja, koji je preživio ustaški logor Jasenovac.

Milanović je sa šest godina, odnosno 1942. godine sa porodicom odveden u logor smrti Jasenovac, gdje su, kako je rekao logoraši ubijani na najmonstruoznije načine.

"U logoru je ubijena moja sestra, članovi uže i šire porodice, a nekim slučajem ja sam uspio da preživim. Monstruoznosti ustaša nikada ne mogu da zaboravim", rekao je Milanović novinarima u Donjoj Gradini.

Prema njegovim riječima, generacije sadašnje i buduće moraju da znaju šta je bilo u tom ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

U Spomen-području "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice u toku je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ u koncentracionom logoru Jasenovac.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su ustaše u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubile više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije