BiH

Karadžić će tražiti reviziju svih prevoda iz sudnice

Karadžić će tražiti reviziju svih prevoda iz sudnice
Karadžić će tražiti reviziju svih prevoda iz sudnice

HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić najavio je danas da će zatražiti reviziju svih prevoda iz sudnice Haškog tribunala u njegovom predmetu.

"Loš prevod menja smisao u krivično-pravnom smislu", rekao je Karadžić i poručio sudskom vijeću da će mu trebati njihova podrška "ako sekretarijat ne bude imao razumevanja".

Karadžić, koji se sam brani pred sudom, sve vrijeme rasprave na monitoru prati i transkript na engleskom jeziku.

U nastavku ispitivanja svjedoka odbrane, generala Stanislava Galića, on je, primjera radi, zapazio da je svjedok rekao da je Prvi korpus Armije BiH 1992. i 1993. godine u Sarajevu imao 78.000 vojnika, a u transkript je ušlo da je ih bilo 38.000.

Dok je general Galić govorio o sukobljenim stranama, Karadžić je primjetio da je "neverovatno da se 'njihove jedinice' prevode kao 'naše jedinice'".

General Galić danas je ponovio da Sarajevsko-romanijski korpus, kojim je on komandovao od 1992. do 1994. godine, nije otvarao vatru na civilne ciljeve u gradu i da je djelovao odbrambeno.

On je rekao da su snage Armije BiH otvarale vatru iz naseljenih mjesta, dok srpska strana to nije radila.

U predmetu Radovana Karadžića sutra će biti održana rasprava po žalbi Tužilaštva da on bude oslobođen krivice po tački jedan optužnice, za genocid u opštinama BiH 1992. godine.

Svjedočenje generala Galića, kojeg je Tribunal osudio na doživotni zatvor, biće nastavljeno u četvrtak, 18. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije