BiH

Pratite nas na Google news

Karadžić će tražiti reviziju svih prevoda iz sudnice

Karadžić će tražiti reviziju svih prevoda iz sudnice
Karadžić će tražiti reviziju svih prevoda iz sudnice
Srna

HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić najavio je danas da će zatražiti reviziju svih prevoda iz sudnice Haškog tribunala u njegovom predmetu.

"Loš prevod menja smisao u krivično-pravnom smislu", rekao je Karadžić i poručio sudskom vijeću da će mu trebati njihova podrška "ako sekretarijat ne bude imao razumevanja".

Karadžić, koji se sam brani pred sudom, sve vrijeme rasprave na monitoru prati i transkript na engleskom jeziku.

U nastavku ispitivanja svjedoka odbrane, generala Stanislava Galića, on je, primjera radi, zapazio da je svjedok rekao da je Prvi korpus Armije BiH 1992. i 1993. godine u Sarajevu imao 78.000 vojnika, a u transkript je ušlo da je ih bilo 38.000.

Dok je general Galić govorio o sukobljenim stranama, Karadžić je primjetio da je "neverovatno da se 'njihove jedinice' prevode kao 'naše jedinice'".

General Galić danas je ponovio da Sarajevsko-romanijski korpus, kojim je on komandovao od 1992. do 1994. godine, nije otvarao vatru na civilne ciljeve u gradu i da je djelovao odbrambeno.

On je rekao da su snage Armije BiH otvarale vatru iz naseljenih mjesta, dok srpska strana to nije radila.

U predmetu Radovana Karadžića sutra će biti održana rasprava po žalbi Tužilaštva da on bude oslobođen krivice po tački jedan optužnice, za genocid u opštinama BiH 1992. godine.

Svjedočenje generala Galića, kojeg je Tribunal osudio na doživotni zatvor, biće nastavljeno u četvrtak, 18. aprila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije