BiH

Karadžić još čeka Skype

Karadžić još čeka Skype
Foto: N.N. | Karadžić još čeka Skype

U Haškom pritvoru Radovan Karadžić već dvije godine vodi žestoku borbu da mu se omogući da se, uz sve mjere bezbjednosti, preko Skypea čuje sa svojom porodicom.

On je zatražio od predsjednika Mehanizma Karmela Ađijusa da utiče na Sekretarijat da budu ažurniji u instaliranju te video-komunikacije, jer kako im nisu zadati nikakvi rokovi, oni se ne pomjeraju sa nulte tačke.

Karadžić ukazuje da očigledno nisu u stanju da instaliraju sistem, iako se on već primjenjuje u više država u svijetu, između ostalog u SAD i Holandiji, a koriste ga i haški zatvorenici koji kazne izdržavaju u Poljskoj i Finskoj. Karadžić se pozvao i na stav Evropskog suda za ljudska prava, koji kaže da su zatvoreniku ona prekršena ako je zatvoren daleko od porodice i zato smatra da ima pravo na video komunikaciju.

Iz Sekretarijata tvrde da su oni u fazi testiranja pilot-projekta, koji treba da pokaže da li je takva komunikacija bezbjedna. Po njegovom okončanju donijeće odluku da li je treba uvesti. Kažu kad dobiju rezultate obavijestiće predsjednika suda.

(novosti.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije