BiH

Karan: Incko pokušao da anatemiše Srbe, ovo je udar i na Srbiju kao maticu

Karan: Incko pokušao da anatemiše Srbe, ovo je udar i na Srbiju kao maticu
Foto: N.N. | Karan: Incko pokušao da anatemiše Srbe, ovo je udar i na Srbiju kao maticu
Srna

BANJALUKA - Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da Valentin Incko svojom odlukom o nametanju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici pokušava da mijenja istoriju tragičnih sukoba na ovim prostorima s namjerom da se jedan slobodarski, antifašistički narod proglasi genocidnim.

"Nezavisna komisija je svojim izvještajem dokazala koliki je stvarni obim tih zločina. Žrtava je isti broj, i bošnjačkih i srpskih. Dakle, nema genocida. A on na ovaj način hoće da istorija drugačije posmatra srpske žrtve", rekao je Karan.

On je ocijenio da je ova situacija učinila da se politička scena ujedini, jer je ovo udar na srpski narod.

"I Srbija, kao zemlja matica srpskog naroda je na udaru, jer ovo je anatemisanje srpskog naroda i Srba u cjelini na jedan perfidan način. Namjera je da se jedan slobodarski, antifašistički narod proglasi genocidnim narodom. Legitimno je pravo Srbije da reaguje", rekao je profesor Karan za portal "24sedam".

On je istakao da Inckova odluka predstavlja uvođenje verbalnog delikta, te narušava osnovnu vrijednost garancije slobode izražavanja.

"Odluka građanina Incka, jer on za nas ne postoji, on za nas nije nikakav visoki predstavnik, uvodi verbalni delikt što je nonsens u 21. vijeku. Posljednjih 26 godina svojim odlukama oni krše Dejtonski sporazum. On jednostavno ne može da donosi zakone, Aneks 10 sporazuma je jedini pravni izvor, a to nije zakonodavna sfera. Narušio je pravnu sigurnost i Ustav BiH i Dejtonski sporazum", rekao je Karan.

On je naveo da je Incko povrijedio i međunarodno pravo po više osnova, prije svega Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja je ugrađena u Ustav BiH.

Osporavajući pravni osnov za donošenje Inckove odluke, profesor Karan je istakao da je u isto vrijeme narušio i demokratsko pravo izabranih predstavnika naroda, ko donosi zakone, kako se biraju zvaničnici, eliminisao je izborno pravo građana.

"U tom smislu je to njegov lični čin. U odnosu prema tri konstitutivna naroda stao je na stranu jednog – bošnjačkog protiv srpskog. Bespredmetno je ulaziti u njegovu odluku, ali kada bismo ušli u njenu analizu, puna je manjkavosti. Ipak, nije vredna čak ni komentarisanja", ocijenio je Karan.

Povodom ocjena da sporni Inckov zakon zapravo krije namjeru da Republika Srpska jednog dana bude ugašena kao država koja je nastala navodno na genocidu, što ovaj zakon implicira, Karan je ocijenio da niko ne može da ugasi Republiku Srpsku, te da to pokušavaju više od 25 godina.

"Mogu da stvaraju probleme, ali uništiti Republiku Srpsku neće", zaključio je Karan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Marketing tim / 25.09.2021 08:00

Imate ideju kako poboljšati život građana u svojoj lokalnoj zajednici, a trebaju vam sredstva, informacije ili partner da je ostvarite?

USAID | Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Posjetite stranicu www.snagalokalnog.ba putem koje organizacije civilnog društva, institucije vlasti, poslovni sektor, građani, aktivisti i donatori mogu pronaći informacije i sredstva koja će im pomoći pri rješavanju konkretnih problema i unapređenju života u svojoj zajednici.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekat "Snaga lokalnog" za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

U svakoj zajednici nastoji se identifikovati određen broj ljudi iz nevladinih organizacija, predstavnika poslovnog sektora i lokalnih vlasti koji bi zajednički radili na otklanjanju lokalnih problema. Ovom vrstom umrežavanja želi se postići održivost, da se lokalne zajednice u budućnosti ne oslanjaju isključivo na jedan izvor finansiranja projekata.

Svrha je da se sredstva koja dobijaju iz inostranstva i od međunarodnih donatora za otklanjanje problema iskoriste zajedno sa sredstvima koja već postoje u lokalnim zajednicama te da se ulažući sopstveni trud i investicije od lokalnih izvora i biznisa poboljšaju uslovi života građana.

U okviru projekta razvijena je web stranica www.snagalokalnog.ba, centralno mjesto i resursni centar putem kojeg se mogu pronaći donatori, partneri, pozivi za projekte,  razmijeniti ideje i primjeri dobre prakse uz pomoć kojih će organizacije civilnog društva i građani imati priliku da riješe probleme u svojoj lokalnoj zajednici.

Šta sve nudi www.snagalokalnog.ba?

Direktorij donatora sadrži informacije o programima, aktivnostima i geografskom području koje određeni donatori finansiraju, rokovima za prijave, kriterijima podobnosti, načinima apliciranja i kako ostvariti kontakt.

Snaga lokalnog kroz svoju bazu svih projekata u BiH omogućava i pristup apliciranju za određene projekte, kao i mogućnost objavljivanja poziva za projekte.

Trebaju li vam projektni ili poslovni partneri, posjetite  bazu korisnika,  koja funkcioniše na način da, ukoliko imate ideju, pretraživanjem baze korisnika možete pronaći sličnu organizaciju, instituciju ili preduzeće koje odgovara vašem profilu, odnosno partnera koji vam može pomoći u realizaciji ideje.

Uvid u listu eksperata iz različitih oblasti djelovanja, kao i pristup i unos dokumenata omogućen je kroz resursnu bazu. Jedan od alata stranice je i help desk putem kojeg možete dobiti odgovore vezane za pisanje aplikacija i ostala tehnička pitanja.

Baza organizacija napravljena je sa ciljem da se promovišu aktivnosti koje provodi civilno društvo, volonteri i ostali učesnici koji podržavaju ljude u potrebi, lokalne zajednice, pokazujući solidarnost i empatiju.

Na stranici se mogu pronaći i međunarodni i domaći pozivi uz mogućnost apliciranja kao i pozivi na  edukacije. Inspiraciju možete potražiti i među uspješnim pričama koje se redovno objavljuju na stranici, a odraz su dobre prakse u realizaciji ideja koje dovode do pozitivnih društvenih promjena.

Opcija next cloud služi za razvijanje zajedničkih ideja i projekata koji funkcionišu na komuniciranju i umrežavanju svih onih koji žele da prikažu svoje ideje, komuniciraju sa partnerima, kreiraju radne grupe i dijele zajedničke materijale.

Bez obzira na to da li ste pojedinac, organizacija, poslovni subjekt, javna institucija, medij, sindikat, aktivista ili neformalna grupa građana, ukoliko se registrujete na platformu Snaga lokalnog na raspolaganju su vam sve potrebne informacije i kontakti za razvoj lokalnih zajednica na jednom mjestu.

Najčitanije