BiH

Katanac na OHR kad utihne negativna retorika

Katanac na OHR kad utihne negativna retorika
Katanac na OHR kad utihne negativna retorika

BANJALUKA - Prije zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika treba da prestanu negativna retorika i napadi na Dejtonski mirovni sporazum, rekao je danas u Banjaluci Roderik Mur, prvi zamjenik visokog predstavnika.

Naime, rekao je da je jedan od dva uslova za zatvaranje OHR-a pozitivna ocjena situacije u BiH, što se odnosi i na poštivanje Dejtonskog sporazuma.

"Nažalost, i dalje ima nekih izazova i napada na Dejtonski mirovni sporazum, koji će morati da budu uklonjeni. Ima dosta retorike koja je nekonstruktivna. Često se dovode u pitanje opstanak i budućnost ove zemlje i to potkopava povjerenje međunarodne zajednice u partnerstvo RS, kao i namjeru RS što se tiče budućnosti ove zemlje", rekao je Mur nakon sastanka s Igorom Radojičićem, predsjednikom parlamenta RS.

Rekao je i da je jedini preostali cilj za zatvaranje OHR-a rješavanje pitanja državne i vojne imovine na putu da bude riješen.

"Baš smo srećni jer izgleda da ima nekih iskoraka što se tiče toga pošto imamo sporazum o tome od 9. marta iz Banjaluke. Sad preostaje da se taj dogovor implemenira", rekao je Mur.

Mur je rekao da će ispunjavanje ovog uslova i cilja dovesti do napredovanja BiH u evropskim integracijama.

Mur je rekao da od lidera očekuje da rješavaju ekonomske probleme građana.

"Građani stalno pričaju da su njima najvažniji ekonomija, nezaposlenost i borba protiv korupcije. Bilo bi puno bolje da se lideri fokusiraju na takve stvari", rekao je Mur.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da RS ne narušava integritet BiH, već da ga kroz insistiranje na poštivanju dejtonskog položaja BiH brani.

"Kada se radi o retorici, mislim da bi OHR trebalo da reaguje na negativnu retoriku iz Sarajeva prema RS. OHR još nijednom nije upozorio Sarajevo na takve izjave, koje dolaze svakodnevno", rekao je Jovičić.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, smatra da se koriste razni izgovori za ostanak OHR-a kako bi službenici te kancelarije zadržali plate i privilegije.

"Kada bi to u vezi s retorikom bilo tačno, onda bi i američki analitičari koji govore o budućnosti BiH trebalo da promijene svoju retoriku", rekla je Pandurevićeva.

Igor Crnadak iz PDP-a je rekao da je OHR odavno trebalo zatvoriti i da više ne postoji nijedan razlog za njegov dalji ostanak.

"Što se tiče retorike o kojoj govori gospodin Mur, mislim da tu između OHR-a i vlasti u RS nema nikakvih problema i da oni odlično sarađuju", rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije