BiH

Kavalec: Poštovati strukture uspostavljene Dejtonom

Kavalec: Poštovati strukture uspostavljene Dejtonom
Foto: N.N. | Kavalec: Poštovati strukture uspostavljene Dejtonom

SARAJEVO - Građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, očekuju od političkih predstavnika da rješavaju stvarna pitanja, a ne da kreiraju nova, kazala je šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorka Ketlin Kavalec.

Komentarišući 20 zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na ovosedmičnoj posebnoj sjednici, Kavalec napominje da preliminarna analiza tih zaključaka dovodi do zabrinutosti u vezi s mnogim značajnim pravnim i političkim pitanjima.

"Misija OSCE-a u BiH poziva sve političke aktere u BiH da u potpunosti poštuju strukture uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, uključujući institucije i procedure predviđene Ustavom BiH, koje jasno definiraju i prava predstavnika Republike Srpske, te reforme o kojima je postignut dogovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, u potpunosti u skladu s ustavnim okvirom BiH", zaključila je.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske u kojoj se navodi da institucije Republike Srpske imaju obavezu da insistiraju na dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, naročito Aneksa četiri - Ustava BiH. 

Vezana vijest: Usvojena Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije