BiH

Kesić: Bošnjaci hoće da obrišu ime Srpske

Kesić: Bošnjaci hoće da obrišu ime Srpske
Foto: RTRS/Arhiva | Kesić: Bošnjaci hoće da obrišu ime Srpske

BANJALUKA - Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić ocijenio je da političko Sarajevo i bošnjački lobisti u Americi kroz kvazilegalističke argumente poput rezolucije o Srebrenici, žele da se izbore za reviziju Dejtonskog sporazuma kako bi se uništila Republika Srpska.

"U prvom koraku hoće da izbrišu ime Republike Srpske, a zatim da Srpska ostane bez ikakvih ovlašćenja i bude prazna ljuštura unutar BiH. Rezolucija je samo još jedan politički alat Sarajeva u projektu uništavanja Srpske", rekao je Kesić.

On je za "Večernje novosti" istakao da političko Sarajevo i bošnjački lobisti u Americi "guraju" rezoluciju o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN kako bi u međunarodnim krugovima negirali legalitet i legimitet Republike Srpske.

Kesić smatra da je političko jedinstvo svih srpskih stranaka ključno za odbranu od ovakvih napada, jer i bošnjačke stranke u Sarajevu odmah zauzimaju isti stav kada su u pitanju bošnjački nacionalni interesi.

"Nažalost, u Republici Srpskoj imamo vakuum, jer je nekim partijama važnije rušenje vlasti nego da stanu u odbranu Srpske i njenih interesa", naveo je Kesić.

Kako kaže, Srpska mora ozbiljnije da shvati zajedničke institucije BiH, gdje treba da šalje najkvalitetnije kadrove, koji moraju da se drže odbrane nacionalnih interesa kao što to rade bošnjački kadrovi.

Kesić smatra da Banjaluka dobro brani svoju međunarodnu poziciju, koju će uspjeti da održi ako Srbija istraje u političkoj neutralnosti.

"Srbija sprovodi sopstvenu politiku jedne stolice, a to je stolica Srbije. To otvara prostor Srpskoj za stav neutralnosti, koji je ključan", rekao je Kesić.

Na pitanje da li veze Srbije i Srpske mogu da istrpe sve izazove, pogotovo što je Srbija pod jakim pritiskom da "umiri /srpskog člana Predsjedništa BiH/ Milorada Dodika", Kesić je odgovorio da su veze Beograda i Banjaluke neraskidive i da su jačale kada su pritisci bili još žešći i u težim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije