BiH

Kina uklanja islamske simbole u restoranima

Kina uklanja islamske simbole u restoranima
Foto: N.N. | Kina uklanja islamske simbole u restoranima

PEKING - Kineske vlasti naložile su halal restoranima i radnjama da sa svojih natpisa uklone arapske nazive i simbole koji asociraju na islam, u okviru nastojanja da, kako prenosi Rojters", "pokineze" muslimane.

Zaposleni u 11 restorana i radnji u Pekingu koji prodaju halal proizvode a koje je posjetio Rojters nedavno, tvrde da su im zvaničnici rekli da uklone slike povezane sa islamom kao što su polumjesec i riječ "halal" na arapskom.

Takođe, menadžer u jednoj prodavnici nudli u Pekingu rekao je da su mu vladini službenici iz raznih agencija rekli da pokrije reč "halal" na arapskom sa znaka na radnji i da su onda gledali kako to čini.

"Rekli su da je ovo strana kultura i da treba da koristim više kinesku kulturu", kazao je taj neimenovani menadžer koji je kao i svi drugi koji su razgovarali sa Rojtersom, želio da ostane anoniman.

Kampanja protiv arapskog pisma i islamskih slika označava novu fazu nastojanja da se sve religije usklade sa kineskom kulturom, ocjenjuje Rojters i dodaje da je ona obuhvatala uklanjanje kupola sa džamija i postavljanje kineskih pagoda, ali da su zatvorene i mnoge podzemne hrišćanske crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije