BiH

Kler Bodoni: Ne postoji volja da se zajedno radi

Kler Bodoni: Ne postoji volja da se zajedno radi
Kler Bodoni: Ne postoji volja da se zajedno radi

SARAJEVO - Na putu BiH ka EU nemamo puno partnera koji rade bez zadnje misli i ponekad imamo i ucjene, za šta su primjer akcize, ali primjera ima stalno, istakla je juče ambasadorka Francuske u BiH Kler Bodoni, koja BiH napušta krajem maja.

Naglasila je da je međunarodna zajednica angažovana da bude posrednik između različitih strana umjesto da te strane međusobno razgovaraju.

Kazala je da je međunarodna zajednica ovdje u situaciji da je akter, a ne posmatrač, kako bi trebalo da bude, i da im se nameće uloga koju oni u Francuskoj ne žele prihvatiti, te se dosta vremena troši na pronalasku načina za manipulaciju njima.

Poručila je da je važno imati kolektivni, a ne lični interes ili da interes bude vlast i da bi politika već sutra mogla početi raditi na pomirenju koje se ne promoviše ako stalno koristi termine poput rat, zločin, odbrana, zaštita.

"Dovoljno bi bilo raditi zajedno na jednom zajedničkom projektu. Ne postoji ta volja da se zajedno radi. Predložili smo zajednički projekat, to je evropski projekat, ali nema uvijek volje da se na tome radi. Ne govorim o različitim politikama, nego o činjenici da cilj nije isti. Nakon tri godine mogu konstatovati da cilj nije pomirenje ni da se živi zajedno", rekla je Bodoni i dodala da se svako povlači na svoju teritoriju koju on kontroliše.

Rekla je, pak, da na lokalnom nivou nailazi na otvorenost za partnerski odnos, što je drugačije od onoga što imamo na entitetskom i državnom nivou.

Naglasila je da je interes Francuske da BiH uđe u EU i da imaju puno sreće jer je i BiH zainteresovana da uđe u EU.

Istakla je da se BiH može brzo kretati ako bude odluka, te je poručila građanima da mogu učiniti više nego međunarodna zajednica i da imaju pravo da biraju. Na pitanje o sankcijama SAD Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, ponovila je da je u ovom trenutku EU odlučila da ne bi bilo efikasno da i ona uvede sankcije, mada je to što se usprotivio Ustavnom sudu BiH za osudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije