BiH

Klinton koristio BiH da skrene pažnju sa svojih afera

Klinton koristio BiH da skrene pažnju sa svojih afera
Klinton koristio BiH da skrene pažnju sa svojih afera
Dejan Šajinović

VAŠINGTON - Američkom predsjedniku Bilu Klintonu savjetovano je da iskoristi formiranje hrvatsko-muslimanske federacije početkom 1994. godine kako bi skrenuo pažnju američke javnosti s afere "Whitewater", u koju je bio umiješan sa svojom suprugom.

U dokumentima je istaknuto da bi Klinton trebalo da Federaciji pošalje pomoć i na taj način skine aferu "Whitewater" s naslovnica. Dva mjeseca kasnije, Klintonova administracija usvojila je dokumente o finansijskoj pomoći Federaciji i njenoj obnovi. 

Kako se može iščitati iz tajnog dokumenta 2006-0320-F-7 iz Predsjedničke biblioteke deklasifikovanog prije nekoliko dana, američki novinar Mič Paradajz daje savjete Džordžu Stefanopulosu, šefu Klintonove službe za odnose s javnošću, na koji način da skrene pažnju s afere Bila i Hilari Klinton o kupovini nekretnina tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. "New York Times" je u martu 1992. godine prvi objavio tu aferu, u jeku predsjedničke kampanje, o projektu u kojem su Klintonovi izgubili novac, a tokom narednih nekoliko godina američke službe su pokušavale dokazati da su Klintonovi umiješani u tu aferu. Većina analitičara smatrala je da se radi o montiranom procesu kako bi se spriječila nova Klintonova kandidatura za predsjednika SAD, a Klintonov tim je pokušavao naći način kako skrenuti pažnju javnosti s te na druge teme.

"Želiš li skloniti loše vijesti s naslovnica? Napravi hrabar korak i izvuci maksimum iz dobrih vijesti o završetku rata između Hrvata i Bosanaca. Sada je vrijeme za predsjednika mirotvorca. On odmah treba da pošalje vojnu inženjeriju da popravlja infrastrukturu u Sarajevu, a možda i u drugim gradovima", pisao je Paradajz Stefanopulusu. Paradajzov prijedlog je i da Klinton pošalje trupe, kako bi mirovnjaci UN-a mogli da budu oslobođeni za druge opasne misije.

"Vi uopšte ne iskorištavate uspjehe u Bosni. Oni koriste Klintonove slabosti u spoljnoj politici. Ovo je vaša šansa! Uzvratite im za 'Whitewater'", navodi se u poruci.

U dokumentima koje je CIA deklasifikovala u oktobru prošle godine postoji dokument od 26. jula 1994. godine Bijele kuće "Mjere pomoći bosanskoj federaciji", u kojem se upravo predlažu mjere kako pomoći da se učvrsti mir između Bošnjaka i Hrvata.

Formalni predlagač je Haris Silajdžić, ministar spoljnih poslova tadašnje BiH, mada je iz samog dokumenta vidljivo da Klintonova administracija vodi glavnu riječ. Prva mjera uključuje ekonomski oporavak hrvatskih i bošnjačkih teritorija, druga mjera stvaranje institucija i zakona u FBiH, a treća stvaranje jedinstvene bošnjačko-hrvatske vojske. U jednom trenutku predlaže se formiranje grupe koja bi otputovala u FBiH i na licu mjesta procijenila na koji način najbolje pomoći.

"Imajući u vidu našu prominentnu ulogu u stvaranju FBiH, ne vidimo nikakvu posebnu korist da u grupu uključimo i strane članove, barem ne u ovoj fazi", istaknuto je u tom dokumentu CIA.

Dokument, inače, sadrži čitav niz ekonomskih i finansijskih mjera kroz donacije SAD i drugih donatorskih zemalja kako bi se smanjila etnička napetost između Bošnjaka i Hrvata, a BiH pripremila za postratni prelazak na tržišnu ekonomiju. Takođe, spominje se i povezivanje teritorije FBiH sa srpskim teritorijama, vjerovatno prvi nagovještaj stvaranja Dejtonskog sporazuma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije