BiH

Pratite nas na Google news

Knaus: Neće BiH biti kriva ako joj vrate vize

Knaus: Neće BiH biti kriva ako joj vrate vize
Knaus: Neće BiH biti kriva ako joj vrate vize
Fena

SARAJEVO - Mehanizam za suspenziju bezviznog režima najvjerovatnije će dobiti podršku Evropskog parlamenta. No, time se ne rješava problem s lažnim azilantima, i odluka da se Evropskoj komisiji da pravo da može ponovo uvesti nekoj državi vizni režim populističke je naravi, kazao je u intervjuu za „Dnevni avaz" Gerald Knaus.

Knaus je prvi čovjek nevladine organizacije Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI). Ta nevladina organizacija proteklih je godina pomno analizirala trendove u provođenju bezviznog režima te nudila rješenja za probleme zloupotrebe te privilegije koju i Bosna i Hercegovina uživa već nekoliko godina.

Uz to, ESI analizira i ponašanje međunarodne zajednice u BiH i više puta je oštro kritikovao strane zvaničnike u našoj zemlji zbog neznanja i neprincipijelnosti.

- Izgleda da će suspenzivni mehanizam biti usvojen. Nije mi drago da se nakon toga Evropski parlament više neće pitati uvode li se nekoj državi vize ili ne. Evropska komisija, dakle, dobit će mandat da, na zahtjev država članica, može vratiti vize na šest mjeseci u slučaju porasta broja tražitelja azila ili neregularnih migranta ili ako ta država prestane provoditi ugovor o readmisiji. Ta suspenzija može se produžiti, to jest zemlja trajno povratiti na crnu listu. Nije mi jasno po kojim se sve kriterijima vizni režim može ponovo uvesti. Takođe, šta se za tih šest mjeseci treba uraditi da neka država ne bude trajno ostavljena na crnoj listi.

Sve mi ovo izgleda tek kao populistička mjera koja neće dati rezultate. Jedino ako nekome nije stalo da vizni režim bude vraćen, bez obzira na to ima li utemeljenja za takvo što.

Ako to jeste cilj, onda takva politika ima katastrofalne posljedice! Posebno kada je u pitanju ugled EU u, naprimjer, Srbiji i Makedoniji, odakle najviše lažnih azilanata dolazi- kazao je Knaus.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije