BiH

Kojić: Hrvatska slaveći "Oluju" proslavlja i agresiju na BiH

Kojić: Hrvatska slaveći "Oluju" proslavlja i agresiju na BiH
Foto: N.N. | Kojić: Hrvatska slaveći "Oluju" proslavlja i agresiju na BiH

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas Srni da Hrvatska slaveći akciju "Oluja" proslavlja i agresiju na BiH, o čemu njeni visoki državni zvaničnici javno i govore.

"Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković javno je rekao da je Hrvatska učestvovala u `oslobađanju` nekih teritorija BiH, dakle izvršila je agresiju", pojasnio je Kojić.

Kojić je istakao da hrvatska vlast i pravosuđe štite ratne zločince i zataškavaju ratne zločine.

On je podsjetio da je u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano 250.000 i ubijeno više od 1.800 Srba, a da su nakon nje uslijedili "Južni potez", "Maestral", "Sana 95", združene akcije takozvane Armije BiH i Hrvatske vojske, kada je iz zapadnokrajiških opština protjerano više od 120.000 ljudi.

"Ako se nadovežemo na broj protjeranih u `Oluji`, to je 370.000 Srba protjeranih tokom dva mjeseca sa vjekovnih ogljišta. Više od 1.600 Srba je ubijeno u zapadnokrajiškim opštinama. Stravični zločini su učinjeni i Hrvatska to slavi", istakao je Kojić.

Kojić je rekao da hrvatske vlasti i pravosuđe ne dozvoljavaju pristupe arhivama, ne žele da postupaju po predmetima, odnosno ustupljenim krivičnim gonjenjima koje dolaze iz Srbije i BiH, ne žele da postupaju po zamolnicama zvaničnih organa, te tako šalju poruke da vlast ima direktan uticaj na pravosuđe, što smatra nedopustivim.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi trebalo da ispuni standarde EU, ali njeno ponašanje Brisel prećutno odobrava.

Kojić je podsjetio da Hrvatska godinama slavi etničko čišćenje Srba, ali je istakao kao dobro to što Republika Srpska i Srbija zajedno organizuju sjećanja na stradale u "Oluji", kao jedan vid kulture sjećanja na srpske žrtve.

Plenković tvrdi da je vojno-policijskom akcijom "Oluja" omogućen "prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela BiH".

Plenković je u čestitki povodom obilježavanja "Oluje" u Hrvatskoj naveo da je ovom akcijom, između ostalog, grad Knin "vraćen u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske", a da je hrvatsko rukovodstvo, uz pomoć UN, "osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja".

Čestitku je uputila i predsjednik Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović, u kojoj je navedeno i da je "pobjedom u `Oluji` dosanjan istorijski san slobode i nezavisne Hrvatske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije