BiH

Kojić: Izvještaj pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena

Kojić: Izvještaj pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena
Foto: Dražan Pozderović | Kojić: Izvještaj pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu

​BANJALUKA - Vlada RS primila je k znanju na danas održanoj posebnoj sjednici Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine koji je potvrdio navode koje je srpska strana ranije iznosila, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Izvještaj je, kako je rekao, najviše oslikavao sam karakter onoga što se dešavalo Srbima u Sarajevu.

"Ako pričamo o vojnom aspektu, oni su to pokušali da prikažu da je opsada Sarajeva, a u stvari konkretnim činjenicama je dokazano da to nije bila opsada nego blokada", rekao je Kojić. 

Kako je naglasio, postoje podaci o logorima u Sarajevu, silovanjima, zlostavljanjima i ubijanjima i drugim neljudskim postupcima prema Srbima.

"U izvještaju je definisano da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu. Ja ovo govorim kao neko ko je pročitao izvještaj, a o tome će i sami članovi Komisije govoriti jer su oni autori Izvještaja. Ja nemam pravo da govorim o tome šta su oni napisali. Upravo u tom smislu je Vlada donijela zaključak da Vlada prima zaključak k znanju", rekao je Kojić.  

Upitan kada se može očekivati objavljivanje izvještaja komisije za Srebrenicu, Kojić je rekao da je ta komisija svoj rad okončala, ali da zbog tehničkih poslova lektorisanja i pripreme teksta još nije spreman za objavu. 

Kojić je podvukao da je cilj izvještaja objektivno sagledavanje svih istorijskih okolnosti kako bi se doprinjelo jačanju povjerenja, tolerancije i pomirenja između naroda i budućih generacija. 

Kojić je dodao da su Izvještaj sačinili najvjerodostojniji svjetski autoriteti, te da je Vlada u obavezi da prihvati sve rezultate koji su u izvještaju navedeni. 

"Kakvi god bili rezultati rada mi imamo obavezu da Izvještaj prihvatimo obzirom da su ga radili stručni ljudi i autoriteti koji nisu lokalni, već autoriteti na svjetskom nivou. Ako se s nečim ne slažemo, mi ćemo imati obavezu da se s njegovim nalazima slažemo", rekao je Kojić.

Naglasio je da je Vlada donijela zaključak da se izvještaj prevede na nekoliko svjetskih jezika, te da se podigne internet sajt na kojem će se naći i sam izvještaj, ali i svi materijali koji su korišteni pri njegovoj izradi. 

Podsjećanja radi, prema podacima kojima raspolaže Republički centar, u deset predratnih sarajevskih opština, koje sada pripadaju teritoriji Sarajeva, evidentirano je 6.377 ubijenih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije