BiH

Kojić: Montirani proces Danetu Lukajiću

Kojić: Montirani proces Danetu Lukajiću
Foto: Arhiva | Kojić: Montirani proces Danetu Lukajiću

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas da se pravosuđe Hrvatske bavi isključivo procesuiranjem i osuđivanjem Srba u montiranim procesima, kao što je sa pukovnikom u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Danetom Lukajićem.

"Hrvatska u potpunosti zanemaruje zločine koje je njena vojska počinila nad Srbima prilikom agresije na Republiku Srpsku 1992. i 1995. godine u vojnim akcijama 'Južni potez' i 'Maestral'", rekao je Kojić povodom presude hrvatskog pravosuđa Lukajiću.

Pravosuđe Hrvatske, navodi Kojić, osudilo je Lukajića za navodni događaj koji se desio u BiH.

"Pomagali smo odbranu Lukajića, ali nam je bilo jasno da naši dokazi nemaju vrijednost jer hrvatsko pravosuđe u političkim i montiranim procesima želi da osudi lica iz Republike Srpske. To je nedopustivo, jer se pravosuđe mora baviti činjenicama i dokazima, a ne određenim političkim kretanjima i nametanju odgovornosti jednom narodu", ukazao je Kojić.

Kojić je istakao da je nedopustvo što su zanemareni dokazi koji su dostavljeni hrvatskom pravosuđu.

"Hrvatsko pravosuđe želi da srpski narod bude odgovoran za ratna dešavanja, a da zanemari ono što su činili pripadnici vojske te zemlje. Cilj je da budu zataškani ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom", zaključio je Kojić.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je pukovnik u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Dane Lukajić osuđen na šest godina zatvora zbog, kako je navedeno, počinjenih ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke. 

Povezana vijest:

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu pukovniku VRS Danetu Lukajiću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije