BiH

Kojić: Pripremamo građu za snimanje filma o operaciji "Koridor"

Kojić: Pripremamo građu za snimanje filma o operaciji "Koridor"
Foto: Ilustracija | Kojić: Pripremamo građu za snimanje filma o operaciji "Koridor"

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da je snimanje dokumentarno-igranog filma o operaciji "Koridor" veoma značajan projekat vlada Srpske i Srbije i dodao da će ovaj centar u potpunosti odgovoriti zahtjevima i već postavljenom zadatku.

Kojić navodi da Centar raspolaže ogromnom arhivskom građom i video-materijalima.

"O tome smo juče razgovarali sa Slađanom Zarić, autorom filma `Zločin bez kazne` o stradanju u Podrinju, koja je i autor dokumentarno-igranih filmova `Ratne priče sa Košara` i `Ratne priče sa Paštrika`, kao i predstavnicima `Zastava filma`. Već su podijeljeni i zadaci i Centar u ovom momentu priprema kompletnu arhivsku građu", rekao je Kojić Srni.

Kojić je pozvao sve dobronamjerne ljude, koji su bili učesnici proboja koridora 1992. godine ili raspolažu određenom arhivskom građom, da se obrate Centru kako bi film bio snimljen.

On je naglasio da je proboj koridora bio veoma važan događaj, te da će snimanje filma doprinijeti da ostane zapisan kao značajna istorijska činjenica.

Prema njegovim riječima, film će biti realizovan u skladu sa dogovorom predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, a Centar će u ime institucija Srpske, odnosno Vlade Srpske, biti nosilac aktivnosti.

 

"Film će biti realizovan i u skladu sa ranijom procedurom, odnosno ranije rađenim filmovima zajedno sa Ministarstvom odbrane Srbije, `Zastava filmom` i Radio-televizijom Srbije, kao što je film `Zločin bez kazne` o stradanju Srba u Podrinju. Već postoji ustaljena praksa kako i na koji način ćemo to da radimo", naglasio je Kojić.

On je istakao da je snimanje ovog filma proces i da ne treba očekivati da će se to desiti već sutra, s obzirom da će biti rađena i dramatizacija, odnosno rekonstrukcija određenih događaja.

"Zahtijevaće se i vremenski uslovi koji su bili u to vrijeme - u skladu sa svjedočenjima, autentičnim video-zapisima i dokumentima i uvjeren sam da ćemo naredne godine završiti ovaj film koji će ostati kao trajan istorijski dokument jedne blistave vojne akcije", naglasio je Kojić.

Kojić je dodao, da ova operacija nije slučajno nazvana proboj "koridora života" jer su, kako je naglasio, "ovdje umirale bebe zbog nedostatka kiseonika, a mi smo dobili kiseonik da ovdje možemo da živimo i opstanemo".

Vojnom operacijom "Koridor `92" spojeni su istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije