BiH

Kojić: U bazi podataka dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u ratu

Kojić: U bazi podataka dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u ratu
Foto: N.N. | Kojić: U bazi podataka dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u ratu
Srna

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su u bazu podataka Centra unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, Kojić je rekao da ovdje nije riječ o imenima, prezimenima i običnim brojevima, već o personalnim dosijeima svakog lica pojedinačno.

Kojić je podsjetio da je Republički centar izvještajnom periodu realizovao Projekat popisa i evidentiranja srpskih žrtava u protekom ratu u periodu od 1991. do 1995. godine, ističući da se trenutne aktivnosti sprovode na pripremi i publikovanju rezultata.

Kada je riječ o prikupljanju dokazne dokumentacije, Kojić je naveo da je Republički centar nastavio sa prikupljanjem, ističući da se trenutno u posjedu Centra nalazi više od četiri miliona stranica.

"Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti. U bazi podataka Centra uneseno je 1.775 imena žena od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture", rekao je Kojić.

On je naveo da je Republički centar nastavio sa projektom "Djeca žrtve rata", napominjući da je ove godine izdata publikacija koja govori o stradanju 12 banjalučkih beba pod nazivom "Šta su skrivile?".

"Republički centar je započeo sa realizacijom aktivnosti koje se odnose na evidentiranje svih masovnih stratišta, odnosno izrade Atlasa zločina. Imamo evidentirana sva masovna stratišta, a trenutno obrađujemo svako pojedinačno sa svim neophodnim elementima", rekao je Kojić.

Govoreći o događajima iz jula 1995. godine u regiji Srebrenice, Kojić je istakao da Republički centar radi kontinuirano istraživanje o tome.

"Istražujući ratne zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH, Republički centar aktivno je dvije i po godine sarađivao sa postupajućim tužiocem i radio na prikupljanju dokumentacije i obezbjeđivanju svjedoka. Ovaj predmet je u sudskom postupku jer je potvrđena optužnica protiv komandanta tog korpusa Atifa Dudakovića i još 16 lica", rekao je Kojić.

Kada je riječ o Sarajevu, Kojić kaže da je Republički centar u saradnji sa postupajućim tužiocem ustupio svu dokumentaciju o dosadašnjim istraživanjima i svjedocima.

"Uspješno je realizovana aktivnost na istraživanju NATO bombardovanja Republike Srpske i izrađena puplikacija `Namjernom silom na Republiku Srpsku`", rekao je Kojić.

On je naveo da je Republički centar, radeći na Projektu mapiranja logora i mjesta zatočenja Srba u proteklom ratu, analizirao dokumentaciju i utvrdio 554 lokacije u 76 opština.

Kojić je istakao da je Republički centar započeo digitalizaciju arhivske građe koja se nalazi u arhivama u BiH i regionu, ističući da je ovo značajno jer će tako ona biti sačuvana.

On je rekao da je Republički centar uradio analizu o ratnim sudijama i tužiocima, te podnio prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH koja sadrži više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije.

"Obavješteni smo od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a da ne postoji osnov da oni budu disciplinski tretirani jer to nije uređeno zakonom", istakao je Kojić.

Kojić kaže da je Republički centar nakon toga izradio prijedlog izmjene Zakona o VSTS-u i uputio ga poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Tužilaštvu BiH je dostavljena informacija o ratnim sudijama i tužiocima. U ovom momentu mogu reći da se sprovodi istraga protiv nekih od ratnih sudija za koje postoji dovoljno dokazne dokumentacije", istakao je Kojić.

On je rekao da Republički centar kontinuirano prati rad Tužilaštva i Suda BiH, ističući da su Srbi u 56 odsto slučajeva optuženi za ratne zločine.

"Srbima je do sada ukupno izrečeno 1.855,5 godina zatvora, što je 71 odsto ukupnih zatvorskih kazni, dok je za zločine nad Srbima do sada pravosnažno osuđeno 48 lica i izrečeno im 356,5 godina zatvora, što čini 14 odsto", naveo je Kojić.

On je rekao da ne postoji saradnja sa Tužilaštvom BiH, već dobra saradnja Repubičkog centra sa nekim od postupajućih tužilaca koja je rezultirala podizanjem optužnica za zločine nad Srbima u predmetima "Atif Dudaković", "Bradina", "Posavina", "Čemerno", "Kalinovik" i "Višegrad".

On je napomenuo da je Republički centar ostvario dobru saradnju sa advokatskim timovima Srba optuženih u Haškom trubunalu i pred Sudom BiH.

Govoreći o strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, Kojić je naglasio da je urađena revidirana strategija koja više od godinu dana nije usvojena u Savjetu ministara.

On je podsjetio da su u skladu sa zaključcima Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske formirane dvije međunarodne komisije - Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, te Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije