BiH

Kolinda Grabar Kitarović s Dodikom: Potrebna što skorija izgradnje mosta na Savi

Kolinda Grabar Kitarović s Dodikom: Potrebna što skorija izgradnje mosta na Savi
Kolinda Grabar Kitarović s Dodikom: Potrebna što skorija izgradnje mosta na Savi

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Nakon što je Dodik upoznao hrvatsku predsjednicu o svim važnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, održan je zajednički sastanak delegacija koje su predvodili Dodik i Kolinda Grabar Kitarović, navodi Kabinet predsjednika RS-a.

Na sastanku su dominirala pitanja saradnje, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture. S tim u vezi zajednički je istaknuta potreba što skorije izgradnje mosta na rijeci Savi, koji povezuje Hrvatsku i RS. Izraženo je očekivanje da će problemi koji su pratili realizaciju ovog projekta biti prevaziđeni, da će najfrekventniji granični prijelaz u BiH izgradnjom tog mosta biti rasterećen.

Pitanje saradnje u oblasti energetike takođe je bilo jedna od tema o kojima je posebno bilo riječi, s naglaskom da energetski projekti mogu biti i jesu dobra spona u odnosima RS-a i BiH s Hrvatskom. Jedna takva poveznica bit će izgradnja HE Dubrovnik 2, o kojoj je ranije potpisan i memorandum o saradnji.

Rekonstrukcija ratom porušenih objekata i održiv povratak Hrvata, kao i položaj Hrvata u RS-u ali i položaj Srba koji su izbjegli iz Hrvatske u RS i problemi sa kojima se oni suočavaju, također je bila tema o kojoj je danas bilo govora.

Istaknuto je da ne postoje ni političke ni administrativne prepreke za povratak u RS ali da održivi povratak podrazumijeva pokretanje privrednih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Tokom sastanka zajednički je konstatovano da je neophodno unapređivanje odnosa u regionu i izražena spremnost da Hrvatska pomogne BiH i RS-u na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, predsjednica Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović, premijerka RS-a Željka Cvijanović, te ministri za pravdu Anton Kasipović, industriju, energetiku i rudarstvo Petar Đokić, saobraćaj i veze Neđo Trninić, izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković.

Dodik: Sastanak sa delegacijom Hrvatske - dobra poruka za mnoge

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnji sastanak sa delegacijom Hrvatske, koju je predvodila predsjednik Kolinda Grabar Kitarović, bio veoma dobar i da je unio dovoljno elemenata za dodatno razumijevanje svih problema koji su od zajedničkog interesa.

Dodik je naglasio da je veoma važno da je danas u posjeti Banjaluci bila predsjednik Hrvatske, jer to govori o uvažavanju upravo onoga što jeste BiH i to bi moglo da bude dobra poruka i za mnoge koji dolaze u BiH da na ovaj način pristupe realnosti.

Predsjednik Srpske je u izjavi Srni rekao da je tokom današnjeg sastanka delegacija Srpske i Hrvatske razgovarano i o energetskim i infrastrukturnim projektima koji su od interesa i za Srpsku i za Hrvatsku, održivom povratku, kao i daljem razvoju i jačanju saradnje.

"Razgovarali smo i o projektima za koje Republika Srpska ima interesa a koji se ostvaruju preko institucija BiH, a to su prije svega infrastrukturni projekti, saobraćajni koridori", rekao je Dodik Srni nakon sastanka sa delegacijom Hrvatske u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je naglasio da je i pitanje energetike svakako veoma interesantno i za Srpsku i za Hrvatsku, a to se posebno odnosi na projekte gdje postoje dodirne tačke i zajednički interes, a gdje su već ranije vođeni razgovori.

"Primjer je saradnja koju imaju Hidroelektrane na Trebišnjici sa Elektroprivredom Hrvatske, a koju bi trebalo proširiti i raditi na izgradnji nekih novih projekata", istakao je Dodik.

On je naglasio da je danas razgovarano i održivom povratku i statusu ljudi koji su izbjegli iz Hrvatske ili su iz Republike Srske otišli u Hrvatsku, kao i načinima i mogućnostima kako im pomoći.

"Realno gledano problem izbjeglica treba posmatrati životno. Danas se vraćaju isključivo starija lica, dok su se mladi integrisali u društvo u koje su došli, zaposlili se ili idu u škole, imaju svoje prijatelje i oni uglavnom ostaju u tim novim mjestima gdje su se nastanali", rekao je Dodik, naglasivši da pitanje izbjeglih i raseljenih lica svakako ne treba da bude zatvoreno ni u Srpskoj, ni u Hrvatskoj, niti se ono može zatvoriti dok problem povratka ne bude riješen.

On je rekao da ljudima treba omogućiti povratak i stvoriti im uslove za održiv povratak.

Prema njegovim riječima, sastanak u Banjaluci bio je i prilika da se razgovara i o međusobnim srpsko-hrvatskim odnosima, jer je, kako je rekao, poznato da su ova dva naroda kroz istoriju najvažnija na ovom prostor u političkom smislu.

"Očigledno je da je stvaranje Hrvatske, Republike Srpske i obnova Srbije kao države u teritorijalnom smislu riješilo probleme odnosa Srba i Hrvata, te da su ostali neki problemi koji se tiču prošlosti, odnosno tumačenja činjenica iz prošlosti, ali danas je neophodno raditi na pitanjima budućnosti. Potrebno je riješiti stvari koje se mogu riješiti, kao što je na primjer pitanje razgraničenje, problem koji recimo mi imamo u Kostajnici, te pitanje koje Hrvatska i BiH imaju kod Neuma", rekao je Dodik.

On je dodao da postoji i problem granice između Srbije i Hrvatske, te da bi se trebalo aktivirati na tim pitanjima i svakao obezbijediti da saradnja dvije države krene što je moguće bolje i na privrednom i na političkom planu.

 

Predsjednik Srpske je ocijenio da Hrvatska kao članica EU i evropska zemlja na evropskim forumima sigurno može na najbolji i najadekvatniji način da predstavi situaciju u BiH s obzirom na to da još postoji veliki interes i Brisela i evropske javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije