BiH

Održana komemoracija Nedeljku Mitroviću u Banskom dvoru

Održana komemoracija Nedeljku Mitroviću u Banskom dvoru
Foto: Srna | Održana komemoracija Nedeljku Mitroviću u Banskom dvoru

BANJALUKA - U Banskom dvoru u Banjaluci danas je održana komemoracija povodom smrti dugogodišnjeg predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljka Mitrovića.

Komemoraciji su, pored članova porodice, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Nedeljko Mitrović bio častan, dostojanstven i odmjeren čovjek, detaljan, uporan i neumoran u borbi za bolji položaj i status porodica i djece poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

"Sa osjećanjem najdubljeg bola danas se opraštamo od Nedeljka Mitrovića, od velikog čovjeka, supruga, oca, djeda, od našeg prijatelja i velikog borca za istinu o stradanju srpskog naroda u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu", navela je Cvijanovićeva obraćajući se na komemoraciji.

Ona je konstatovala da odlazak čovjeka koji je dao ogroman doprinos traženju nestalih boraca i civila predstavlja nenadoknadiv gubitak, prije svega, za njegovu proodicu, ali i za njegove prijatelje, saradnike, kao i za cijelu Republiku Srpsku koju je svojom borbom za istinu i pravdu zauvijek zadužio.

"Od kraja rata, pa sve do posljednjeg trenutka Nedeljko je svoj život posvetio aktivnom traženju nestalih lica u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Nažalost, njegova borba je bila i lične prirode, pa je, pomažući drugima da pronađu članove svoje porodice nestale u ratnom vihoru širom Republike Srpske i BiH, istovremeno tražio i svog 19-godišnjeg sina Slavišu koji je nestao u septembru 1995. godine", naglasila je predsjednik Srpske.

Sudbina je htjela, rekla je Cvijanovićeva, da svojim nesebičnim i predanim radom pomogne mnogim porodicama, roditeljima, majkama i očevima, da pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih sahrane.

"Nažalost, napustio je ovaj svijet ne pronašavši svog Slavišu i ne saznavši istinu o njegovom stradanju", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Nedeljko Mitrović bio potpuno predan i posvećen ovom plemenitom zadatku i borio se snagom roditelje i predsjednika ove organizacije.

Cvijanovićeva je naglasila da je bio neumoran i u borbi protiv nepravde i političke manipulacije, koja je, nažalost, pratila proces traženja i identifikacije nestalih na nivou BiH uz učešće međunarodnog faktora.

"Tokom prethodnih godina, obavljajući različite funkcije u institucijama Republike Srpske, sarađivala sam sa Organizacijom na čijem je čelu bio Nedeljko Mitrović i imala sam priliku da često razgovaram s njim. Bio je častan, odmjeren, dostojanstven čovjek, detaljan i uporan u borbi za bolji status i položaj boraca i djece poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila", rekla je Cvijanovićeva.

Bio je, kaže ona, obilježen tugom, onom posebnom, roditeljskom koju u sebi nose očevi i majke koji nisu uspjeli pronaći svoju djecu i dostojanstveno ih sahraniti, što je, nažalost, sudbina mnogih naših porodica u Republici Srpskoj.

"Sigurna sam da će Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nastaviti da se kreće onim putem kojim je, kao njen predsjednik, neumorno i predano koračao Nedeljko Mitrović. Zadatak svih nas koji smo ga poznavali, jeste da čuvamo sjećanje na velikog borca i časnog čovjeka kakav je bio Nedeljko", poručila je predsjednik Republike.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Nedeljko Mitrović ostavio nemjerljiv pečat ovom vremenu i Republici Srpskoj, koju je iznad svega volio i poštovao, da je bio svjedok njegovih mnogih borbi i da je u svojim aktivnostima vodio računa da Srpske ne bude dovedena u pitanje.

Dodik je izrazio zahvalnost Mitroviću za sve što je učinio za Republiku Srpsku u procesu traženja nestalih Srba.

"Otišao je važan čovjek među nama, čovjek koji se nesebično borio za pravdu i istinu noseći svoju tugu i bol za sinom kojeg je izgubio u proteklom ratu", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je rekao da je za njega odlazak Mitrovića bio iznenadan, jer nije znao da je bio bolestan niti je to pokazivao prilikom mnogih njihovih susreta.

"Mitrovića je morio gubitak sina i nepravda koja je činjena prema Srbima. Bio je čovjek koji je za sve tražio istinu, ali je vidio da ta istina nije na dohvat ruke jer su razne organizacije, i međunarodne i sudski sistem u BiH, radili na tome da se napravi jedan stereotip, koji je ranije postavljen, da su Srbi krivci, da je legitiman ratni cilj ubiti srpskog civila ili počiniti zločine nad Srbima", istakao je Dodik.

Komemoraciji su prisustvovali direktor Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljnjenih, poginulih boraca i nestalih civila, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih.

Nedeljko Mitrović preminuo je 4. decembra u Beogradu u 78. godini, a biće sahranjen danas u 13 časova na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije