BiH

Komšić: Dodik i SNSD moraju da "progutaju žabu" kada je riječ o NATO-u

Komšić: Dodik i SNSD moraju da "progutaju žabu" kada je riječ o NATO-u
Foto: N.N. | Komšić: Do polovine maja moguće formirati vlast
Srna

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je moguće formirati vlast na nivou BiH do polovine maja, što je i rok koji je Evropska komisija dala BiH.

"Moguće je imenovati kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, s tim što će u tom slučaju Milorad Dodik i SNSD morati da 'progutaju žabu' kada je riječ o Nato savezu. Moguće je te dvije stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstu dogovora", smatra Komšić.

On je ocijenio da BiH gubi svih ovih mjeseci zato što nema formiranu vlast i da je upala u malo ozbiljniju krizu i kao država i kao društvo, te da se mora tražiti izlaz iz ovakve situacije.

"Moramo izaći iz ove situacije najkasnije do polovine maja jer riječ je o rokovima koji su nam dali iz Evropske komisije kada je riječ o daljem putu BiH ka EU", rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Komentarišući inicijativu Republike Srpske da formira rezervni sastav policije, te odgovor iz Federacije BiH da će uraditi isto, Komšić je rekao da je jedini put da se izađe iz takve situacije da se ide u formiranje vlasti i stabilizaciju odnosa.

"Nismo razgovarali sa Dodikom o ovoj temi, mada je njemu jasno šta će uslijediti ako nastavi tim putem. Niko neće sjediti skrštenih ruku", kaže Komšić.

On smatra da je, kako kaže, zveckanje oružjem zadnja varijanta u svemu i da je bolje da se svi okrenu dogovoru i kompromisu.

Hrvatski član Predsjednštva je rekao da još nema odgovora iz zvaničnog Zagreba u vezi sa protestnom notom Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske prema državljanima BiH prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku.

"Sačekaćemo da vidimo šta će Hrvatska odgovoriti, ali ova afera pokazuje da nema pobjednika u ovakvim pričama", istakao je Komšić.

On je napomenuo da je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dalo agreman novom hrvatskom ambasadoru i time poslao poruku da su za saradnju i dobrosusjedske odnose.

BiH, rekao je on, nije izgubila u ovoj situaciji, već je mnogo više izgubila Hrvatska kada je riječ o njenom međunarodnom ugledu.

"Na nama je da pokušamo sa vlastima u Hrvatskoj uspostaviti normalnu komunikaciju", naglasio je Komšić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 7

beha, mala zemlja za veliku nuždu

joj hoće ljiljanu bit zæben mamurluk kad se jednom otrijezni.. eno i sabinica fasovala cirozu spavajući pored bačve

Sale

Milorad Dodik i SNSD NE MORAJU da 'progutaju žabu' kada je riječ o Nato savezu. Ne postoji nikakva obaveza o daljem procesu približavanja NATO-savezu, a ako Turci kao ovaj Komšić odbijaju da formiraju Savet Ministara dejtonske unije FBiH i RS (na teritoriji bivše Brozove veštačke komunističke genocidne tvorevine S.R. BiH) bez nekih daljih koraka ka NATO, onda taj Savet Ministara neće biti ni formiran. Taj Savet ministara u stvari nikome ni ne treba. Neka sede ovi bivši gubitnici na izborima 2018. godine do sledećih izbora 2022. godine, pa onda i do onih 2026. Šta nas to briga. Njihova izdaja i rad za Bakira su narodu već dobro poznati.

deran55

I ovo kopile predstavlja Hrvatski narod,cista balija 100% i zato nece biti nikakve vlade na nivou te nakaradne takozvane drzave BiH!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije