BiH

Komšić: Hrvatska da obustavi progon bh. građana

Komšić: Hrvatska da obustavi progon bh. građana
Foto: N.N. | Komšić: Hrvatska da obustavi progon bh. građana

SARAJEVO - Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bh. građana za šta se tereti Bezbjednosno-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić traži od zvaničnika Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Komšić je još jednom pozvao bosanskohercegovačke pravosudne i bezbednosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država.

Ministarstvo bezbednosti BiH nedavno je dostavilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca i diplomata na navodnom naoružavanju selefija u toj zemlji, prenio sarajevski portal Klix.

Direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić nedavno je priznao da su hrvatski obavještajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine uprkos tome što je prva reakcija hrvatskih vlasti bila, prema Mektićevim tvrdnjama, "politikantske konstrukcije".

Tužilaštvo BiH nedavno je saopštilo da je donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv zamenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Ðakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, jer ni direktor OSA-e, ni svjedok H. Č., a ni ostali predstavnici bezbjednosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

Nasuprot toga Tužilaštvo je naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije