BiH

Komšić: Ne krijem se iza Mišljenja Evropske komisije

Komšić: Ne krijem se iza Mišljenja Evropske komisije
Foto: Arhiva | Komšić: Ne krijem se iza Mišljenja Evropske komisije

SARAJEVO - Dosljedno provođenje Mišljenja Evropske komisije predstavlja problem za politiku blokada Milorada Dodika, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, reagujući na Dodikovu izjavu da "Komšić otvoreno podriva sistem na kojem počiva BiH".

"Ne krijem se ja iza Mišljenja Evropske komisije, nego pozivam na dosljedno provođenja preporuka i mjera iz Mišljenja. To što bi dosljedno provođenje toga dovelo do primjene evropskih standarda i jeste problem za Dodika koji sada pokušava biti advokatom jedne do nogu potučene politike i to upravo pred institucijama EU. Također nije tačno da se ja zalažem za ukidanje konstitutivnosti, nego za odbacivanje. To nisu isti pojmovi. Ukidanje je nasilan čin, a odbacivanje jedan proces koji se naslanja na presude Evropskog suda za ljudska prava, koji nije pozvao na nasilje nego na usklađivanje pravnog sistema Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Zna to i Dodik, znaju to i u HDZ-u ali im je teško prihvatiti. Zato ih je uhvatila ova panika", kaže Komšić i dodaje:

"Uostalom, da je BiH uređena po evropskim standardima, na koje upućuje Mišljenje EK Dodik, ne bi mogao blokirati formiranje vlasti, nepoštivanjem zakona, odnosno odbijanjem ANP-a", zaključio je Komšić u svom odgovoru.

 


Povezana vijest:

Dodik: Komšić otvoreno podriva sistem na kojem BiH počiva 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije