BiH

Komšić: Nećemo Dodika u vlasti BiH

Komšić: Nećemo Dodika u vlasti BiH
Komšić: Nećemo Dodika u vlasti BiH
N.N.

SARAJEVO - Demokratski front neće sam izaći iz vlasti na nivou BiH. Ključ je u rukama SDA koji ima najviše glasova u parlamentu BiH. Nije ni bitno da li ćemo mi biti u Savjetu ministara BiH, ali je suštinski važno da ostanu SDA i Savez za promjene i da ne uđe SNSD!

To je stav lidera DF Željka Komšića povodom pregovora lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SBB Fahrudina Radončića o ulasku SBB u vlast na nivou BiH.

Upućeni kažu da je to sve izvesnije i da bi SBB u vlasti trebalo upravo da zameni DF. U toj opciji mnogi vide i mogućnost za ulazak SNSD u Savjet ministara BiH.

Međutim, Komšić tvrdi da stvar još nije završena.

Nećemo sami izaći iz vlasti. To se može desiti samo u situaciji da Savjet ministara BiH donese odluku štetnu po interese BiH - poručio je on.

Spremni smo da branimo ovakav sastav Savjeta ministara BiH dokle god možemo.

Komšić kaže da nije ni bitno da li će DF biti u vlasti.

"I Izetbegoviću i Bosiću sam rekao da je suštinski bitno da zajedno stanu SDA i Savez za promjene. I još sam im rekao da je DF svoj glavni politički cilj ostvario onog trenutka kad je uspjeo da izbaci Dodika iz vlasti, a poveže SDA i SZP", navodi Komšić.

SDA, kaže Komšić, može da računa na DF u vlasti samo ako u njoj nije SNSD i ako će to biti SZP.

Čović se ovome protivio, ali nije imao kuda i morao je da pristane. On nikada nije odustao od svog prvobitnog plana da ipak uvede Dodika u Savjet ministara BiH i izbaci SzP. Da bi se to desilo mora prvo da eliminiše DF - istakao je Komšić.

Istovremeno, Glavni odbor SBB ovlastio je predsjednika stranke Fahrudina Radončića da nastavi dijalog sa liderom SDA o zajedničkom formiranju vlasti na svim nivoima.

To podrazumjeva snažnu parlamentarnu većinu - kazao je predsednik GO SBB Fehim Škaljić.

Škaljić je prenjeo stav SBB da se sa SNSD ne može razgovarati, dok postoji zahtjev za referendum o Sudu i Tužilaštvu BIH, te da je Savez za promene deo sadašnje strukture vlasti.

(NN/novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije