BiH

Pratite nas na Google news

Komšić: Nije dobro da BiH ostane sa ovim Savjetom ministara

Komšić: Nije dobro da BiH ostane sa ovim Savjetom ministara
Foto: N.N. | Komšić: Nije dobro da BiH ostane sa ovim Savjetom ministara
N.N.

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da ne bi bilo dobro da BIH do narednih izbora ostane sa Savjetom ministara u tehničkom mandatu.

Komšić je to rekao za "Glas Srpske" čime je, kako se navodi, "donekle ublažio raniji stav" da nema ništa protiv da Savjet ministara predvođen Denisom Zvizdićem u tehničkom mandatu ostane naredne četiri godine.

S druge strane, lider HDZ-a BiH Dragan Čovićć ocjenjuje da je promjena Izbornog zakona preduslov za normalno funkcionisanje svih vlasti u BiH, kao i da je danas najveća odgovornost na HDZ i SDA, kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Čović je istakao da je "BiH u krizi već 13 mjeseci, jer nema vlasti na nivou BiH", kao i da problem nije samo Savjet ministara, nego i Parlament BiH koji nema neophodne komisije da bi poslovnički mogla da funkcioniše.

"Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i to je neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu", zaključio je Čović.

Lider SDA i predsjedavajući Doma naroda BiH  Bakir Izetbegović smatra da je krajnje vrijeme da se napravi korektan kompromis u vezi sa formiranjem vlasti u BiH.

"Kad kažem korektan kompromis, onda podrazumijevam da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana u BiH. U toku su razgovori na nivou kabineta tri člana Predsjedništva BiH i cijenim da se ide ka rješenju", tvrdi Izetbegović.

Najčitanije