BiH

Komšić: Palmeru sam dao papir na kojem piše šta predlažem

Komšić: Palmeru sam dao papir na kojem piše šta predlažem
Foto: Anadolija | Komšić: Palmeru sam dao papir na kojem piše šta predlažem

SARAJEVO - Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je danas nakon sastanka sa Metju Palmer, specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan, da nije bilo konkretnih zaključaka niti se razgovaralo o konkretnim rješenjima, nego je to više zajednički nastup SAD i EU.

"Istina mi smo s naše strane, moj kabinet uručili papir u kojem predlažemo da se dekriminalizira izborni proces", rekao je Komšić, koji se prvi od članova Predsjedništva sastao sa Palmerom.

Dodao je da da su svi svjesni da se događaju velike prevare u izbornom procesu.

"Nismo govorili o konkretnim rješenjima nego o potrebi da BiH napravi korak naprijed i da pokažemo da smo u ovoj neizbornoj godini spremni za promjene", naglasio je Komšić.

Na pitanje kakav je njegov stav o asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH, Komšić kaze da je to za njega loše, te da je to kao da birate iz dvije države.

"Po meni asimetrija nije prihvatljiva stvar", kategoričen je on i dodao da je iluzorno mijenjati Izborni zakon bez ustavnih promjena.

Istakao je da su visoki ciljeve, posebno iz HDZ-a koji traže prekompoziciju cijele države.

Dodaje da Palmer ni Angelina Ajhhorst, direktorica Evropske službe za vanjske poslove za Zapadnu Evropu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju nisu došli sa konkretnim rješenjem nego su došli da kažu uradite ovo i imaće našu punu podršku.

Kaže da pred njim niko nije predlagao konkretna rješenja.

"Hvala im na interesu i što pokazuju da SAD i EU zajedno nastupaju", rekao je Komšić.

Na pitanje očekuje li blokadu izbornog procesa ukoliko HDZ ne dobije ono što želi, Komšić kaže da se nada da se to neće desiti, ali obzirom na Mostar sve je moguće.

Odgovarajući na pitanje kako će se složiti na zajedničkom sastanku članova Predsjedništva sa međunarodnim zvaničnicima, Komšić kaže da se Džaferović i on i slažu i imaju sličan stav, a da očekuju da će Milorad Dodika reći da ga to ne interesuje i nek se ovi u FBiH dogovore.

"A, Dodik bi trebao da razmišlja o cijeloj BiH, jer jer on član Predsjedništva BiH", rekao je Komšić.

Nakon Komšića međunarodni zvaničnici će se sastati sa Šefikom Džaferović i Miloradom Dodikom, a nakon toga planiran je zajednički razgovor sa sva tri člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije