BiH

Komšić: Strategija Srbije udar na regionalni mir i stabilnost

Komšić: Strategija Srbije udar na regionalni mir i stabilnost
Foto: N.N. | Komšić: Strategija Srbije udar na regionalni mir i stabilnost

SARAJEVO - Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima u obavezi da odmah suspenduje Strategiju.

Komšić je podsjetio i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obavezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije", naveo je Komšić.

"Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo, da stvari u BiH drugačije uredimo", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju "bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje".

Komšić je podsjetio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

"One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH", zaključio je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije