BiH

Komšić odgovorio HNS-u: Neka pročitaju mišljenje Evropske komisije o BiH

Komšić odgovorio HNS-u: Neka pročitaju mišljenje Evropske komisije o BiH
Foto: Arhiva | Komšić odgovorio HNS-u: Neka pročitaju mišljenje Evropske komisije o BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odbacio je navode Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da je on, navodno, na grub i potpuno direktan način napao same temelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je, kako navode iz HNS-a, višekratno eksplicitno izjavio da ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi.


Povezana vijest:

HNS: Sankcionisati Komšića za napad na ustavni poredak BiH 


"Izgleda da Dragan Čović još zamišlja da vodi sjednicu Gradskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u Mostaru, na kojoj se odlučuje o slanju neistomišljenika na Goli otok. Savjetujem njemu i društvu iz HNS-a da još jednom pročitaju mšljenje Evropske komisije za BiH, pa onda da još jednom pročitaju to Mišljenje, pa onda još jednom... Sve dok ne nauče ili bar ne shvate šta u tom mišljenju piše i šta su to evropske vrijednosti. Tada neka se jave da razgovaramo", kazao je Komšić, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Podsjetimo, iz HNS-a su ranije naglasili kako je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda i po slovu Ustava BiH i po njegovom tumačenju od za to najmjerodavnije institucije Ustavnog suda BiH ne samo neporeciva ustavna kategorija nego i natkrovljujuće ili temeljno načelo cijelog Ustava BiH, a time i Dejtonskog sporazuma jer je Ustav BiH najvažniji dio toga sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije