BiH

Pratite nas na Google news

Komšić pobjedio Jovića

Komšić pobjedio Jovića
Komšić pobjedio Jovića
J.GN.KD.Mu.

SARAJEVO, MOSTAR - Sve stranke koje su imale svoje kandidate za hrvatskog člana Predsjedništva BiH juče su priznale pobjedu Željka Komšića, kandidata SDP BiH, za ovu funkciju.

Iako su prihvatili izborni rezultat Željka Komšića, u HDZ BiH kažu da je on na ovu funkciju došao glasovima nehrvata.

`Hrvati su prestali biti politički čimbenik. HDZ BiH ne priznaje izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, jer je on izabran glasovima nehrvata. SDP-ov kandidat je od Hrvata dobio manje od pet posto glasova`, kazao je Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH.

U ovoj stranci kažu da će od Centralne izborne komisije (CIK) BiH tražiti rezultate glasovanja za Predsjedništvo BiH po općinama, kako bi potkrijepili ove svoje tvrdnje.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, čestitao je Željku Komšiću na izboru za hrvatskog člana Predsjedništva, ali je ipak doveo u pitanje legitimitet njegovog izbora.

`Ovo je već treći put da su Hrvati izigrani u izboru za člana Predsjedništva. Nakon Joze Križanovića i Ive Mire Jovića, sada smo dobili i Željka Komšića. Svi su oni izabrani glasovima Bošnjaka`, kazao je Ljubić, istakavši da bi nakon usvajanja novog ustava bilo potrebno organizirati prijevremene izbore.

`Ovakva BiH nije funkcionalna i ne može funkcionirati bez pomoći međunarodne zajednice`, poručio je Ljubić.

`Pobjeda Harisa Silajdžića, kandidata Stranke za BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, stvorila je utisak da SDA gubi, ali to nije tako`, izjavio je juče Halid Genjac, šef Izbornog štaba SDA. Genjac ističe da su prvi rezultati o pobjedi Silajdžića stvorili sliku da su to rezultati i SDA, ali da je brojanje glasova pokazalo suprotno.

`SDA je ipak vladajuća stranka, a Sulejman Tihić nosilac vlasti. U atmosferi koja je podgrijavana nekoliko mjeseci pred izbore, ne čudi Silajdžićev rezultat`, ocjenjuje Genjac.

Predrag Mitrović, šef Operativnog štaba Stranke za BiH, potvrdio je da je Haris Silajdžić na ovim izborima dobio mnogo više glasova nego stranka na čijem je čelu.

HDZ: Dogovor o Ustavu bez Hrvata

Iz HDZ BiH ističu da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara Vijeća ministara, koji kasnije imenuje ministre.

`Hrvati neće imati svoje predstavnike na državnoj razini. Slijedi i nastavak pregovora o ustavnim promjenama. Kako Hrvata neće biti za stolom, logično je očekivati kako će dogovor biti donesen bez nas`, rekao je Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije