BiH

Pratite nas na Google news

Komšić se izvinio Homanovoj zbog Dodika

Komšić se izvinio Homanovoj zbog Dodika
Foto: N.N. | Komšić se izvinio Homanovoj zbog Dodika
Srna

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Njemačke u BiH Kristijane Homan i izvinjavao joj se zbog, kako je rekao, nediplomatskog postupka srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saznaje Srna.

Dodik je početkom juna uputio pismo Homanovoj u kome je obavijestio da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

On je u pismu naglasio da je, pored toga, Homanova kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radila na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da je bilo očekivano da Homanova, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

"Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke", istakao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH upismu Homanovoj upućenom početkom juna.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

U ovom pismu, koje je Srna prenijela u cijelosti, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH nijednom riječi nije spomenuo Željka Komšića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije