BiH

Pratite nas na Google news

Komšić se sastao sa Belenom: Austrija najveći investitor u BiH

Komšić se sastao sa Belenom: Austrija najveći investitor u BiH
Foto: Predsjeništvo BiH | Komšić se sastao sa Belenom: Austrija najveći investitor u BiH
N.N.

SARAJEVO/BEČ - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas u Beču sa predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Komšić je u Beču dočekan uz vojne počasti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom dužeg i otvorenog razgovora Komšić i Belen su razmijenili mišljenja o političkim i društvenim procesima u Evropi i regionu.

Oni su bilateralnu saradnju Austrije i Bosne i Hercegovine ocijenili kao odličnu, te izrazili zadovoljstvo ukupnim odnosima dvije države.

Konstatovano je da je Austrija najveći investitor u BiH, te je navedeno da u Austriji živi i privređuje oko 200 hiljada državljana BiH. Istaknuto je da BiH u ekonomskim odnosima sa  Austrijom bilježi suficit. S druge strane, izražena su očekivanja o daljnim ulaganjima u BiH, a naročito u oblast drvne industrije.

Obostrano su naglašene izuzetne prijateljske, kulturološke, istorijske i obrazovne veze između dvije države.

Tokom sastanka predsjednik Republike Austrije zahvalio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH na podršci BiH njegovoj inicijativi u oblasti klimatskih promjena.

Belen je rekao da Austrija podržava ulazak čitavog regiona  jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, interesujući se za odnose u regionu i za dinamiku procesa formiranja nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Upoznavajući predsjednika Republike Austrije sa političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, Komšić je upozorio da su razlozi neformiranja vlasti dublje političke prirode, ističući da pojedini politički akteri ne poštuju zakone i odluke institucija BiH u pogledu evroatlantskih integracija, iako su donesene i potpisane upravo od strane istih političkih faktora. Naveo je da je za BiH nemoguće de se vraća nazad, naročito u oblasti NATO integracija jer je to protivzakonito i predstavlja politički problem. Komšić je istakao kako ne vidi razlog zbog kojeg bi se prekidao put Bosne i Hercegovine u NATO.

Komšić naglasio je da se vojna neutralnost Austrije, koja se u političkom diskursu u BiH zloupotrebljava kao navodni argument protiv NATO integracija BiH, ne može dovoditi u vezu sa političkim intencijama protivnika NATO integracija u BiH, jer se radi o potpuno različitom shvatanju neutralnosti.

Komšić je dodao da NATO za BiH znači bezbjednost i stabilnost koju posjeduje Austrija, čime bi strah od sukoba, kroz provođenje reformi, bio zauvijek otklonjen.

Komšić je rekao da potpisuje svaku riječ iz Mišljenja Evropske komisije, odnosno preporuke i mjere koje je potrebno preduzeti kako bi se Bosna i Hercegovina približila EU kroz ispunjavanje evropskih standarda i odbacivanje antievropskih koncepata, jer u Mišljenju EK nema koketiranja sa etničkim konceptima.

Belen je sa zadovoljstvom je prihvatio Komšićev poziv za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Predsjedništva BiH:

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije