BiH

Komšić u UN-u optužio susjedne zemlje da žele dio BiH

Komšić u UN-u optužio susjedne zemlje da žele dio BiH
Foto: Tanjug/AP | Komšić u UN-u optužio susjedne zemlje da žele dio BiH

NJUJORK - Kao što se i očekivalo, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, stanje u BiH predstavio je poprilično dramatičnim, istovremeno okrivljujući susjedne zemlje da rade na destabilizaciji i da žele dio teritorije BiH.

Nekoliko puta tokom govora, Komšić je rekao da se kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži diskriminacija na etničkoj osnovi kako bi se stvorila atmosfera za proces samoopredjeljenja s ciljem disolucije ili raspada BiH i pripajanje dijelova njenih teritorija susjednim zemljama.

Iako ih nije spomenuo, gotovo je sigurno da je Komšić mislio na Srbiju i Hrvatsku, naglašavajući da ti "faktori" negiraju presude Haškog tribunala, kriju ratne zločine, negiraju genocid i ostale zločine te ljudima koji su osuđeni za najstrašnija djela protiv čovječnosti dodjeljuju priznanja i odlikovanja.

On je izrazio i očekivanje da će Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, voditi računa o zaštiti međunarodnih pravnih akata, te štititi Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koja se u BiH ne poštuje jer etničku pripadnost stavlja u prvi plan, što predstavlja oblik rasne diskriminacije.

Inače, sam Komšić u UN je otišao bez odluke Predsjedništva BiH i po mišljenju Dodika time prekršio i Ustav i zakone BiH.

"On nije mogao otići i ovo je čista zloupotreba i laž što on pokušava izvesti i blefira kao neki predstavnik BiH, da govori dramatično o stanju u njoj. U ovoj delegaciji nema nikoga od Srba", rekao je ranije Dodik, dodajući da je još 7. septembra poslao pismo UN da nema odluke Predsjedništva te da je ono dostavljeno i svim članicama.

Tokom svog govora, Komšić se osvrnuo i na pandemiju virusa korona, zaštitu životne sredine te iseljavanje radno sposobnog stanovništva, naglašavajući da se od posljednjeg popisa 2013. godine iselilo gotovo 10 odsto ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije